Overborgmester: Afskaffelse af greencard-ordning er gambling med velstand

Et flertal uden om regeringen er klar til at afskaffe den såkaldte greencard-ordning, men det er helt hen i vejret, mener Københavns overborgmester, Frank Jensen, der dermed går i clinch med sine partifæller på Christiansborg.

Københavns overborgmester Frank Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overborgmesteren i København, Frank Jensen (S), kalder det »at gamble med vores velstand og velfærd«, når hans partifæller på Christiansborg sammen med Dansk Folkeparti og SF vil sløjfe den såkaldte greencard-ordning uden om regeringen.

»Danmarks hovedstad er dybt afhængig af, at vi får dygtige talenter udefra, som genererer en større del af vores velstand. Det er et kæmpe skridt i den forkerte retning i forhold til at sikre vores velfærd, hvis vi melder os ud af det globale samfund på den måde,« lyder det fra overborgmesteren.

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF foreslår at afskaffe ordningen, fordi den efter deres mening ikke fungerer efter hensigten. Mange af de mennesker, der er kommet til Danmark gennem greencard-ordningen, er endt i lavindkomstjob, hvilket er stik imod den oprindelige hensigt med ordningen, der oprindelig blev skabt for at gøre det nemmere for højtudannede udlændinge at flytte til Danmark for at arbejde.

Bl.a. Dan Jørgensen fra Socialdemokraterne kritiserer ordningen, men hans partifælle i overborgmesterkontoret på Københavns Rådhus ærgrer sig over forslaget.

»Vi kan jo se, at omkring halvdelen af vores befolkningsvækst på 10.000 om året i København er udlændinge, som vi er i stand til at tiltrække fra udlandet. Der er selvfølgelig mange, som ikke benytter sig af greencard-ordningen, da vi jo har fri bevægelighed i Europa, men der er bestemt også en lang række personer, der benytter ordningen,« siger Frank Jensen.

Forslaget møder heller ikke megen opbakning fra erhvervsorganisationerne. Partiernes konklusion er forhastet og risikerer at skade dansk vækst, lyder det samstemmende fra Dansk Industri, Dansk Erhverv og Cepos.

»Vi har allerede i dag et arbejdsmarked med en lav ledighedsprocent på 4,3 procent. Samtidig melder et stigende antal virksomheder om, at de har svært ved at rekruttere den arbejdskraft, de har brug for,« siger Stine Pilegaard Jespersen, der er underdirektør i Dansk Erhverv.

Bekymringen bakkes op af Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i Cepos.

»Fremover får vi brug for mange flere udlændinge på arbejdsmarkedet. De kan bidrage med arbejdskraft samt nye ideer og viden,« siger Mads Lundby Hansen. Han peger på, at det danske vækstpotentiale er lavt frem mod 2030, blandt andet fordi den forventede beskæftigelsesvækst er for lav.

»Frem for at lukke ordningen, burde man faktisk reducere indkomstkravet, så det bliver nemmere at ansætte udenlandsk arbejdskraft,« siger Mads Lundby Hansen.

Forhastet beslutning

Netop indkomstkravet blev forhøjet i 2014 for at imødegå, at greencard-ordningen primært tiltrak lavtlønnet arbejdskraft. Dengang skærpede man kravene til ordningen, så det blev et krav, at udlændinge, der benytter sig af ordningen, skal have en løn, der svarer til en gennemsnitlig bacheloruddannelse. Samtidig blev der stillet højere krav til sprogkundskaberne hos de udlændinge, der kommer til Danmark via ordningen.

Derfor klinger det hult, når de tre partier vil afskaffe ordningen, inden ændringerne fra 2014 er blevet evalueret, mener Stine Pilegaard Jespersen.

»Man har sagt, at man ville evaluere den, og det har man endnu ikke gjort,« siger hun.

Ifølge Steen Nielsen, der er underdirektør i Dansk Industri, vil det være »meget skadeligt« at lukke for, at veluddannede udlændinge kan komme til Danmark og arbejde. Han stiller sig ligeldes uforstående over for, at politikerne ikke afventer en evaluering af den reviderede greencard-ordning, før de vil afskaffe den.

»Ændringen betyder, at man det første år skal op og tjene 50.000 kroner, og det andet år skal man have en årsindkomst på 315.000 kroner. Hvis man ikke opnår det, må man rejse ud igen,« siger Steen Nielsen.

Han kan allerede se, at revideringen betyder, at der kommer færre udlændinge til Danmark gennem greencard-ordningen. I stedet for at afskaffe den nuværende ordning, bør politikerne se tiden an og se, hvordan den reviderede greencard-ordning virker.