OVERBLIK: Sådan fungerer kommanditselskaber

Kommanditselskaber er en populær konstruktion, når det gælder om at slippe for at betale topskat her og nu.

Foto: Mads Nissen. 1000 kroner i sedler. Ialt er her fotograferet 250.000 kroner.
Læs mere
Fold sammen

København. Regeringen lægger op til at stramme reglerne for de såkaldte kommanditselskaber (K/S'er) for at imødekomme spekulation i udskudt skat, der ender i andre landes statskasser.

Et K/S stiftes blandt en kreds af investorer - kommanditister - og adskiller sig fra andre selskabsformer ved, at den enkelte medejer kun hæfter for et afgrænset beløb.

Samtidig er der som reglerne er nu - og hvis antallet af investorer ikke er større end ti - mulighed for at overføre enkelte års underskud eller overskud til kommanditisternes egne skattepligtige indkomster.

Det har betydning for eksempelvis investeringer i vindmøller eller solceller i udlandet, der i forvejen er attraktive på grund af grønne støtteordninger, der giver tilskud per produceret kilowatt-time.

Samtidig er det muligt at afskrive mellem 15 og 25 procent af værdien alene det første år.

Afskrivningen fører til et stort regnskabsmæssigt underskud i selskabet, som igen kan trækkes fra i investorens skattepligtige indkomst.

Afskrivningerne falder med tiden, og efter en årrække vil selskabet begynde at give overskud.

Men når dette overskud skal beskattes, sker det i første omgang der, hvor møllen eller solcelleparken er placeret.

Den danske stat kan derfor kun opkræve forskellen mellem den danske og den udenlandske skat, selv om man altså reelt har "lånt" investoren pengene i form af de høje fradrag.

/ritzau/