OVERBLIK: Portørernes strejke ender i Arbejdsretten

Region Sjællands portører har strejket, fordi de ikke vil tvinges til at tage en efteruddannelse.

Læs mere
Fold sammen

København. Arbejdsretten skal torsdag tage stilling til, om portører i Region Sjælland har været i deres gode ret til at strejke, selv om det strider mod deres overenskomst.

Det skal også besluttes, om det er i orden, at Region Sjælland har bedt portører om at tage en efteruddannelse, hvis ikke de skal fyres.

Her følger et overblik over sagen.

* Forspil:

De cirka 200 sygehusportører på Region Sjællands sygehuse får at vide, at de inden 11. maj skal melde sig til en serviceassistent-uddannelse. Det skyldes, at de skal løse flere opgaver.

* 8. juni:

Godt 200 portører på Region Sjællands sygehuse nedlægger arbejdet torsdag. Det sker, fordi 22 portører har fået at vide, at de står til at miste jobbet, fordi de ikke har villet tage den nye uddannelse.

* 9. Juni:

Portørerne i Region Sjælland fortsætter strejken fredag, der vedrører sygehusene i Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk, Roskilde og Næstved.

Senere samme dag breder strejken sig til Region Hovedstadens sygehuse i Bispebjerg, Frederiksberg og Rigshospitalets afdelinger på Blegdamsvej og i Glostrup. På Riget alene gælder det 450 portører.

Portørerne genoptager dog arbejdet, som dagen skrider frem.

På Næstved Sygehus og Nykøbing Falster Sygehus begynder arbejdet omkring klokken 15.30. På Region Sjællands tre andre sygehuse begynder portørerne at arbejde fra klokken 23, når aftenholdet møder ind.

* 12. juni:

Portører nedlægger igen arbejdet fra starten af mandag. Det sker ifølge talsperson Tom Sørensen, fordi der er "skuffelse over, at der i denne weekend ikke er taget initiativer til forhandlinger med vores tillidsfolk og vores faglige organisation".

Senere samme dag oplyser FOA og LO, at de på et kommende fællesmøde vil bede regionen om omgående at trække de varslede fyringer tilbage.

Ellers vil de to forbund indlede en arbejdsretssag imod Region Sjælland og Danske Regioner.

* 14. juni: Portørerne nedlægger arbejdet igen. I en pressemeddelelse skriver de, at der ikke har været dialog med regionens ledelse om uenigheden.

* 15. juni: Torsdag er der indkaldt til fællesmøde i arbejdsretten, hvor sagen er på dagsordenen.

Strejken har betydet, at en række undersøgelser og operationer på sygehuse i Region Sjælland er blevet aflyst. Akutte og livsvigtige indgreb bliver gennemført.

/ritzau/