Overblik på tre minutter: Det lærte vi af morgenens store bankregnskaber

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Ints Kalnins & Jens Nørgaard Larsen
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Det har været en travl morgen, hvor landets to største banker - Nordea og Danske Bank - er kommet med interessante regnskaber og udmeldinger. Du får overblikket her.

Du kan i dette nyhedsoverblik også finde ud af, om din faggruppe sparer nok op til pensionen.

1
Nordea tøver - Danske Bank opjuster

Danmarks to største banker, Danske Bank og Nordea, er begge kommet med regnskaber tidligt fra morgenen. Der er flere spændende nyheder gemt i PDF-dokumenterne:

Nordea:

 • Vi venter med spænding på, om Nordea vil flytte hovedkontoret væk fra Stockholm til fordel for København eller Helsinki. Og vi kommer til at vente lidt længere. Nordea har udskudt beslutningen til september. Nordea har overvejet at flytte hovedkontoret på grund af stigende afgifter for banker i Sverige. Men flere af de skandinaviske banker overvejer at tilslutte sig EUs bankunion, og Nordea afventer den beslutning.
 • Nordea er ikke helt så profitabel som tidligere. Nordea, kom ud af andet kvartal i år med et overskud på 5,5 mia. kroner, hvilket er markant under forventningerne.
 • De private danske bankkunder svigter Nordea. I de øvrige skandinaviske lande øgede Nordea indtjeningen fra de almindelige, private bankkunder, men ikke i Danmark. Det skyldes ifølge regnskabet, at danskerne låner færre penge i Nordea.
 • Nordea lancerer snart en ny mobilbank. Her er det planen, at Nordea-kunderne skal kunne anmode om et lån direkte fra telefonen og komme i kontakt med deres bankrådgiver gennem app'en. Mobilbanken bliver først lanceret i Finland, mens resten af Skandinavien får den i starten af næste år.

Danske Bank:

 • Den vigtigste nyhed var, at Danske Bank opjusterer forventningerne til hele 2017. Banken ser nu et overskud på 18-20 mia. mod tidligere 17-19 mia. kr.
 • Det går generelt glimrende i Danske Bank. Banken kom ud af andet kvartal med et resultat efter skat på 4,8 mia. kr. Dermed slår banken analytikernes forventning, der lå på 4,7 mia. kr.
 • Regnskabet ligner umiddelbart en Thomas Borgen-classic. Topchefen har ramt eller overgået forventningerne til regnskabet 11 gange og har kun måttet skuffe analytikerne fire gange i sin tid som Danske Bank-chef, skriver Børsen.
 • Danske Bank har en egenkapitalforrentning på imponerende 13,5 pct. Dermed overgår de endda deres egne forventninger om en langsigtet forrentning på 12,5 pct.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Disse faggrupper sparer ikke nok op til pensionen

Dit fag spiller en stor rolle for, om du bliver en rig eller fattig pensionist. Det viser en opgørelse, som Cepos har trukket fra Danmarks Statistik.

Kongerne blandt de kommende pensionister bliver lægerne, advokaterne og lederne i den offentlige sektor. Men 29 ud af 43 faggrupper sparer for lidt op ifølge tommelfingerreglen om at have syv årslønninger sparet op til pensionen.

Ingeniører, mekanikere og skuespillere sparer eksempelvis ikke nok. Se hele listen her.

Business anbefaler:

3
Derfor fik Opel kæmpebøde

Interne dokumenter fra Opel Danmark viser, at firmaet gik meget langt i deres forsøg på at holde priserne kunstigt oppe på brugte biler. Sidste år fik Opel en rekordstor bøde for at fastsætte priserne og dermed begå konkurrencefusk.

Nu har Finans fået aktindsigt i bevismaterialet mod Opel.

Lovbruddene fandt sted i perioden 2010-2014. For eksempel skrev Opel Danmarks salgschef, Kim Dall, i januar 2012 en e-mail til Thomas Ølshøj fra forhandleren Era Biler:

»Hej Thomas. Nu sidder jeg i Las Palmas og får paellaen galt i halsen. Hvorfor er jeres brugte Insignia fra foråret 2011 sat til salg SÅ billigt? Fejler de noget?«

4
Tysklands diesel-problem bare vokser og vokser

Først var der Volkswagen-skandalen, som vi alle sammen husker: De amerikanske myndigheder opdagede, at VW havde installeret en snydemekanisme i mange af sine biler, som kunne opfange, at bilen blev testet og kunstigt sænke udledningen af skadelige stoffer, når det skete.

Nu er Mercedes kommer i problemer. Mercedes-ejeren Daimler er også mistænkt for at snyde med, hvor store mængder skadelige stoffer deres diesel-biler udleder. Nu kalder Daimler tre millioner biler tilbage, som kan få installeret en mere miljøvenlig software.

Anklagemyndigheden efterforsker flere store bilproducenter, og storbyer truer med at lukke af for dieselbiler. Læs om Tysklands diesel-problem i Berlingske Business.

Det sker resten af dagen

 • Kl. 08:30: PostNord fremlægger regnskab for første halvår

 • Kl. 15:30: Snap Inc fremlægger regnskab

 • Kl. 22: Microsoft kommer med regnskab

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger på tærsklen af en tiårig top torsdag morgen, hvor gårsdagens rekordbølge på Wall Street smitter af på de asiatiske investorers risikovillighed.

 • Nikkei 225: +0,6 pct.

 • Hongkongs Hang Seng: +0,3 pct.

 • China Shanghai Composite: +0,2 pct.

 • Indiens BSE Sensex: +0,1 pct.