OVERBLIK: Nykredit får kritik for prisstigninger

I februar har tusindvis af realkreditkunder fået at vide, at de skal betale mere i gebyr. Få et overblik her.

Læs mere
Fold sammen

København: Nykredit-koncernen er kommet i ud i noget af et stormvejr, efter at tusindvis af kunder har fået brev om prisstigninger. Her er et overblik over sagen:

* - Vi forhøjer bidragssatserne fra 1. juli 2016. Det sker, fordi vi skal leve op til myndighedernes krav og markedets forventninger. Vi skal også sikre, at flere boligejere afdrager på deres realkreditlån og vælger lån med fast rente.

Sådan skriver Totalkredit på sin hjemmeside. Totalkredit er ejet af Nykredit, og selskabets realkreditlån distribueres gennem en lang række små og større banker.

* Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, har forklaret, at prisstigningerne skyldes, at koncernen skal skaffe 25 milliarder kroner for at leve op til de krav, myndighederne stiller til selskabets finansielle polstring.

* Det er der dog mange kunder, der ikke tror på. Blandt andet har facebookgruppen Kritiske Interessenter i Nykredit og Totalkredit fået næsten 37.000 medlemmer.

* Fredag fremlagde Nykredit de tal, der ifølge selskabet dokumenterer behovet for øgede bidragssatser, for Folketingets Erhvervsudvalg.

* De Konservative meldte efterfølgende ud, at kravene til realkreditsektoren er for stramme, mens blandt andet DF ikke lod sig overbevise om nødvendigheden af højere gebyrer til kunderne i Nykredit.

* Efter et møde med forligspartierne bag bankpakken meldte erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) fredag ud, at han ikke vil ændre lovgivning om realkreditsektoren, før eksperter og konkurrencemyndigheder har kulegravet området.

* Nogle af de banker, der samarbejder med Totalkredit, har tilbudt deres kunder kompensation for de stigende bidragssatser. Det gælder blandt andre Arbejdernes Landsbank, mens for eksempel Sparekassen Kronjylland har lovet at finde alternativer til sine kunder.

* Indtil videre er de andre realkreditselskaber - BRF, Realkredit Danmark og Nordea Kredit - ikke fulgt i Nykredits fodspor. Nykredit/Totalkredit sidder på cirka 45 procent af markedet og er dermed lige så store som de to næststørste - Nordea Kredit og Realkredit Danmark - tilsammen.

Kilder: Totalkredit, uvildige.dk, Ritzau

/ritzau/