Overblik: Forstå skandalen om de hvidvaskede milliarder på 2 minutter

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Milliarder af kroner, der ifølge myndighederne i flere lande stammer fra kriminalitet, er over flere år overført til konti i Danske Bank og Nordea, der tilhørte lyssky selskaber i skattely. Blandt andet gennem en bank i Moldova. Ifølge ekspert kan bankerne have brudt hvidvaskloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen & Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Den helt store historie i dag er afsløringen af, at milliarder af kroner - som angiveligt stammer fra kriminalitet - er blevet overført til konti i Danmarks to største banker, Nordea og Danske Bank.

Vi forsøger her at give dig et overblik over sagen. Følg godt med.

1
Hvidvaskede milliarder fossede gennem danske banker

  • Vi starter i det lille europæiske land, Moldova. Flere europæiske medier kunne i 2014 fortælle, at 110 mia. kr., som ifølge myndighederne stammer fra kriminalitet, var blevet vasket hvide gennem den moldoviske bank Moldinconbank og en lettisk bank. Herfra blev de sendt ud i flere store europæiske banker og selskaber. Men hvor blev pengene egentlig af? Det har Berlingske været med til at undersøge.
  • Og det er så her, at Danmarks to største banker, Danske Bank og Nordea, kommer ind i billedet. Mere end 7 mia. kr. er blevet overført til konti i de danske banker. Konti som har tilhørt lyssky skuffeselskaber med adresser i skattely som Seychellerne og Panama.
  • De mistænkelige transaktioner er foregået mellem 2011 og 2014. Det er særligt Danske Bank i Estland, som bagmændene har sendt de hvidvaskede penge til. Knap 7 mia. kr. fordelt over cirka 1.500 transaktioner er havnet i den estiske filial. For Nordea Danmark er beløbet omkring en kvart mia. kroner fordelt på knap 200 transaktioner.
  • Burde bankerne have opdaget det? Ja. Det siger blandt andre Lars Krull, bankekspert hos Aalborg Universitet. »Der er tale om transaktioner af en så mistænkelig karakter, at alle alarmklokker bør ringe i bankerne,« siger han. Altså er bankerne forpligtede til at undre sig og reagere på den slags mistænkelige transaktioner.
  • Danske Bank lægger sig fladt ned og erkender, at deres kontrol har svigtet. Nordea ønsker derimod ikke at stille op til interview, men skriver i en mail, at under en håndfuld af kunderne i det belastende materiale stadig er kunder i banken.

Hvis du også synes, at det lyder vældig interessant, bør du læse hele nyheden her. Og hvis du vil med til Moldova, skal du klikke her.

Afsløringen er kommet i hus i samarbejde med den journalistorganisationen OCCRP og den internationale hvidvaskningsskandale kører lige nu i medier verden over. Du kan eksempelvis læse The Guardians dækning her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Regningen på den nye metro risikerer at vokse med flere milliarder

Prisen på Cityringen - den 17 stationer lange nye metrolinje i København - risikerer at stige markant. Det viser dokumenter, som Berlingske Business har set.

En strid med den italienske hovedentreprenør, Copenhagen Metro Team (CMT), betyder, at Metroselskabet skal hoste med 850 mio. kr. som kompensation for ekstra omkostninger for CMT.

Hvis planen holder, skal Cityringen åbne i juli 2019. Indtil videre lyder prisen på 23,6 mia. kr.

Business anbefaler

3
Flere danskere blandt verdens rigeste

Forbes har netop udgivet deres traditionsrige liste over verdens rigeste mennesker. Og på en 35. plads finder vi den højest placerede dansker, Kjeld Kirk Kristiansen med en formue på 146 mia. kr.

I alt finder fem danskere vej til Top 1000.

  • 35: Kjeld Kirk Kristiansen, LEGO
  • 225: Anders Holch Povlsen, Bestseller
  • 474: Niels Peter Louis-Hansen, Coloplast
  • 544: Lars Larsen, Jysk
  • 867: Hanni Toosbuy Kasprzak, Ecco

Det er (stadig) Bill Gates, der topper listen med en formue på knap 600 mia kr. Se hele listen her.

4
Anonymt makkerpar sælger flyfirma for 500 mio

Det er gået relativt ubemærket hen. Men fra et hovedkontor i Hvidovre har to danske mænd skabt en rigtig god forretning i at producere reservedele til fly.

Nu sælger makkerparret Peter Lyager og Thomas Ibsø selskabet for mere end en halv milliard kroner. Køberen er den danske kapitalfond Catacap.

»Vi vil gerne vokse derudaf og skabe en virksomhed i verdenstopklasse, og det følte vi ikke, at vi kunne gøre alene,« siger Peter Lyager.

De to stiftere beholder hver en ejerandel på 10 pct. af aktierne. Du kan læse hele historien i Børsen.

Det sker i dag

  • Kl. 9 kommer der tal for Danmarks betalingsbalance i 2016 fra Danmarks Statistik.
  • Kl. 15 holder Jyske Bank generalforsamling i Silkeborg.
  • Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er i dag og i morgen i Washington.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger spredt tirsdag morgen, hvor Tokyo-markedets store eksportører har det svært på grund af valutamodvind, mens de kinesiske markeder generelt ligger i positivt territorium.

  • Nikkei 225: -0,3 pct.

  • China Shanghai Composite: +0,2 pct.

  • De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,1-0,2 pct. tirsdag morgen.