Orienteringsløberens store mål

Konkurrencemenneske. Det kræver disciplin at arbejde sig frem mod et mål, der ligger langt ude i fremtiden. Det gælder både elitesporten og i høj grad også tilværelsen som iværksætter, lyder det fra en af Danmarks bedste orienteringsløbere.

Han har deltaget ved EM, VM og Worldcup. Han er blandt de allerbedste orienteringsløbere Danmark har haft gennem tiderne og både guld- og sølvmedaljer hænger hjemme i skabet. Nu arbejder den 34-årige Chris Terkelsen igen målrettet mod et nyt mål, men denne gang hænger, der ikke medaljer for enden af anstrengelserne.

Chris Terkelsen sprang nemlig ud som iværksætter i 2004, og stiftede virksomheden Tractrac, der udvikler tracking-systemer, der bestemmer en enheds position ved hjælp af GPS-satelit-signaler. Ideen udsprang fra Chris Terkelsens egen sport.

- Vi var et par stykker, der var frustreret over, hvor dårlig en publikumssport orienteringsløb er, og hvor lidt mediebevågenhed sporten får. Man har snakket om GPS-tracking i nogle år, men det var ikke blevet til noget, så vi forsøgte det ved Copenhagen City Cup i 2004, forklarer Chris Terkelsen.

Forsøget i København gik ud på, at der ved målfeltet var en stor skærm, hvorpå man kunne følge løberne igennem hele løbet. Forsøget blev en succes, og Chris valgte at fortsætte med at arrangere forskellige arrangementer, hvor GPS-tracking kunne bruges.

I 2005 fik han en stor ordre, da TV2 udstyrede alle sine journalister og produktionsmedarbejdere med GPS-systemer under folketingsvalget. På den måde havde produceren hele tiden overblik over, hvor medarbejderne befandt sig under valgaftenen.

- Det var et vigtigt startskud, som banede vejen for yderligere aftaler med TV2, fortæller Chris Terkelsen.

TV2 har efterfølgende blandt andet brugt Tractrac's systemer til underholdningsprogrammet Syv sure mænd, og i dag bruger TV2 News systemerne til at få overblik over alle kameravogne, sendevogne og helikopteren.

Sagde sit job opAftalen fik 34-årige Chris Terkelsen til at sige sit job op ved Tele2 og hellige alt sin tid til Tractrac.

- Det var jo nok på et højst usikkert grundlag. Men det var ønsket om at prøve mig selv af både som sportsmand og som iværksætter. I Tele2 sad jeg bare groft sagt en hel dag og stirrede på regneark. Det var ikke lige mit temperament, fortæller Chris Terkelsen, der er uddannet cand.merc fra Aarhus handelsskole.

Det var GPS i sportsgrene, der var grundtanken bag Tractrac, men det kan man ikke leve af. Derfor åbnede aftalen med TV2 Chris Terkelsens øjne op for, at andre områder bør udforskes.

Tractrac er i dag delt op i forskellige forretningsområder. Det første område er Sport&Event, som blandt andet dækker over orienteringsløb samt tracking i skisporten. Aftalen med TV2 ligger under området Trac 24-7, som også Wonderful Copenhagen har benyttet til at analysere turisters færden i København. Det tredje område er Team building, hvor sådanne kurser i dag benytter trackingsystemer fra Tractrac.

Man skal være vedholdendeSelvom Chris Terkelsen nu har fået foden inden for i andre forretningsområder, erkender han, at det er en krævende udfordring, han har kastet sig ud i.

- Som løber handler det om at være ekstrem vedholdende og arbejde benhårdt mod et usikkert mål, der ligger langt fremme i tiden. Det samme gælder tilværelsen som iværksætter. Det jeg har lært fra sporten, er, at man skal tro på sine egne evner, selvom meget kan gå galt undervejs, og man må ikke lade sig slå ud af lidt modgang, siger han.

Chris Terkelsen vil nødigt se ned i krystalkuglen. For han ved, at det er svært at sige, hvor langt Tractrac kan strække sig.

- Der er nogle mekanismer vi ikke kan styre. Der findes nogle ekstremt store spillere, som eksempelvis Nokia, der nu kommer med gps i telefonerne og Google, der også hele tiden finder nye områder. Hvis de rykker på det her område, kan vi være skyllet væk om et år, siger Chris Terkelsen, der dog har mod på at tage udfordringen op.