Optur for den amerikanske valuta luner

Den stigende dollarkurs er godt for dansk økonomi og vil af sig selv skabe en masse nye job herhjemme. Den effekt kommer oven i de positive impulser, som udgår fra den faldende oliepris.

Foto: PHILIPPE WOJAZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dollarens stigning på næsten ti procent siden sidste sommer er godt nyt for dansk økonomi. Den udvikling styrker nemlig konkurrenceevnen og giver stribevis af danske virksomheder med eksport til USA en betydeligt større indtjening.

Men det er ikke kun eksporten til USA, som får det bedre. Stribevis af lande blandt andet i Asien har knyttet deres valuta til dollaren, hvorfor eksporten også til disse steder får mere medvind. Samlet er den effektive danske kronekurs derfor blevet svækket med én procent over for alle de lande, vi handler mest med.

Cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank siger, at den stigning fra tæt ved 5,50 kroner til nu tæt ved seks kroner, som er sket for dollarkursen over det seneste halve år, samlet set er godt nyt for dansk økonomi.

»Det vil skabe op mod 2.750 job efter ét år og 4.250 nye job efter to år,« lyder det fra Steen Bocian.

Stribevis af andre lande i Europa nyder også godt af den svage euro og stærke dollar, hvorfor det er med til at gøde jorden for et europæisk opsving.

En svag krone og euro har normalt den ulempe, at inflationen øges og udhuler forbrugeres lønninger, sådan at forbruget dæmpes. Men lige nu stiger priserne både herhjemme og i resten af Europa næsten ikke – kun ca. 0,5 procent om året. Derfor er det i den aktuelle situation kun godt med lidt mere fart på inflationen.

Når dollaren stiger, og prisen på olie samtidig falder, er det også noget, som gavner den danske betalingsbalance over for udlandet, fremhæver chefkonsulent Frederik I. Pedersen fra AE-rådet.

Han siger, at Danmark de senere år er blevet nettoimportør af energi, hvorfor betalingsbalancen får det bedre, når olien bliver billigere. Det er så meget som fire mia. kroner, at betalingsbalancens løbende poster bliver forbedret, når olien falder i pris. Oven i det kommer så stigende eksportindtægter fra blandt andet USA som følge af den højere dollarkurs.

Derfor vil Danmark formentlig fortsætte med at have gigantiske overskud på mere end 100 milliarder kroner årligt på sin betalingsbalance over for udlandet.

Der er dog også økonomiske ulemper forbundet med faldende oliepriser. Makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank siger således, at de seneste ugers markante prisfald på olie vil forværre de offentlige finanser. Det skyldes færre indtægter til statskassen fra produktion af olie og gas i Nordsøen. Til gengæld er højere vækst, et større private forbrug og stigende beskæftigelse godt nyt for de offentlige finanser.

Regeringen selv skønner, at et fald i olieprisen på ti dollar per tønde forværrer den offentlige saldo med tre mia. kroner. Det vil sige, at der er udsigt til en forværring af de offentlige finanser på omkring ti mia. kroner i 2015 i forhold til regeringens seneste skøn.

At den offentlige sektor måske mister ti milliarder kroner, kalder Steen Bocian »af mindre betydning«.

»Det er en billig pris at betale. Det er ikke sandsynligt, at vi kommer i karambolage med EUs regler for underskud i 2015. Både OECD og EU har udgivet økonomiske prognoser, hvor de trods den lavere oliepris venter et underskud på under 2,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP) næste år herhjemme,« siger Steen Bocian.

Peter Bojsen Jakobsen siger hertil, at dollarkursen er den helt store joker, når forværringen af de offentlige finanser som følge af lavere oliepriser skal vurderes.

»Meget peger i retning af, at dollaren bliver styrket yderligere, når vi kigger ind i 2015. Det vil afbøde noget af effekten af den faldende oliepris på de offentlige finanser, fordi den danske olie fra Nordsøen afregnes i dollar,« siger han.