Optræk til nyt pres mod kronen

Forårets drama om den danske krone kan blusse op igen. Den Europæiske Centralbank planlægger i hvert fald at trappe sine pengepolitiske stimulanser op, og det er allerede nu i gang med at skabe et opadgående pres på den danske krone.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø. Kronespekulanter strækker våben BV.: Se Ritzau: Valutareserven eksploderer. Nationalbankens valutareserve voksede i januar med 106, 6 milliarder kroner til 564, 1 milliarder kroner. Efter tre rentesænkninger på 11 dage stopper Nationalbanken nu også med at udstede statsobligationer. BV:Danmarks Nationalbank på Havnegade i København. (Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

Den danske krone er i fare for at blive udsat for et nyt angreb, som presser kronen op i kurs. Det er, fordi Den Europæiske Centralbank (ECB) planlægger at trappe sine pengepolitiske stimulanser op til december, at kronen er begyndt at blive stærkere. Det kan ses ved, at prisen for 100 euro er faldet til 745,75 kroner, sådan at den danske krone igen ligger på den stærke siden af centralkursen over for euroen, der hedder 746,038 kroner for 100 euro.

Danmarks Nationalbank har ellers for at svække den danske kronekurs siden 6. februar i år holdt sin indlånsrente nede på minus 0,75 procent, således at bankerne skal betale for at placere penge i Danmarks Nationalbank. Det er den laveste rente, der nogensinde er set herhjemme – og en af de laveste renter i hele verden. Alligevel er kronen på det seneste steget i kurs.

Nye stimulanser

»Det er meldingerne fra ECB, som har styrket den danske krone på det sidste, og vi venter da også, at ECB sænker sin rente til december og måske også øger sit program for opkøb af værdipapirer,« siger cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea.

Han tilføjer dog, at der endnu ikke er tale om noget spekulativt pres eller et direkte angreb mod kronen, som blev set i starten af året.

»Men kommer ECB med nye lempelser, vil den rentestigning, der var ventet herhjemme hos Danmarks Nationalbank, sandsynligvis blive udskudt. Det kan også være, at valutareserven igen vil begynde at vokse lidt, fordi Danmarks Nationalbank sælger kroner og køber euro. Men situationen er slet ikke så dramatisk som i starten af året,« siger Helge J. Pedersen.

Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank venter også, at ECB til december både sætter renten ned og forlænger sig program for opkøb af obligationer med måske seks måneder.

»Det kan godt styrke kronen en smule, men vi venter, at Danmarks Nationalbank holder fast i sin nuværende meget lave rente og vil vente og se tiden an,« siger Jacob Graven.

Også han vurderer, at Danmarks Nationalbank vil lade valutareserven vokse en del, før de måske begynder at foretage sig andet for at svække kronen og holde den på plads over for euroen.

Draghi står klar

ECBs topchef, italienske Mario Draghi, udtalte efter det seneste rentemøde, at ECBs styrelsesråd ved sit næste møde 3. december vil diskutere behovet for både at sætte renten yderligere ned samt øge længden og størrelsen af det aktuelle program for opkøb af især statsobligationer.

ECB indledte sine meget store opkøb på 60 milliarder euro om måneden 9. marts i år. I første omgang var det planen, at de skulle fortsætte mindst frem til september 2016, så de samlet set til den tid har købt værdipapirer for 1.100 milliarder euro. Men den ekstremt lave inflation, hvor priserne i de 19 eurolande er faldet flere måneder i træk, har fået ECB til at åbne for yderligere stimulanser. Håbet er så, at det sammen med de rekordlave korte renter vil svække euroen og pumpe så mange penge ud i europæisk økonomi, at aktiviteten tager til, beskæftigelsen vokser, og inflationen igen nærmer sig et niveau lige under de 2,0 procent, som er ECBs mål.

Forsvar mod stormløb

Stormløbet mod den danske krone ved årets start betød, at Danmarks Nationalbank med Lars Rohde i spidsen over flere omgange satte renten betydeligt ned herhjemme. I en periode stoppede Danmarks Nationalbank også for salg af statsobligationer og indskudsbeviser. For at forsvare den danske krone solgte Danmarks Nationalbank også kroner i enorme mængder på de internationale valutamarkeder, hvilket fik reserven af fremmed valuta til at svulme op til en historisk top på 737,2 milliarder kroner i marts. Siden er valutareserven dog faldet igen til 491,6 milliarder kroner, altså et dyk på hele 245,6 milliarder kroner.