Optøet Nobel-strid med Kina styrker norsk krone

Efter seks års stilhed er Norge og Kina atter på talefod, og den fornyede kontakt mellem de to lande sender varme strømme gennem den norske krone mandag eftermiddag.

Udenrigsminister Børge Brende har ifølge nyhedsbureauet NTB planlagt flere besøg i Kina til næste år sammen med norske virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK R. CRISTINO

De to lande endte i konflikt i 2010 på grund af tildelingen af Nobels fredspris.

Kineserne rasede dengang over, at Nobelkomitéen tildelte fredsprisen til den kinesiske forfatter og systemkritiker Liu Xiaobo, og Kina udsatte dengang forhandlinger om en frihandelsaftale med Norge på ubestemt tid. Men nu har landene atter indledt kontakt.Udenrigsminister Børge Brende har ifølge nyhedsbureauet NTB planlagt flere besøg i Kina til næste år sammen med norske virksomheder.

Norske firmaer har i flere år haft problemer med at skaffe visum til sine ansatte, og i en periode havde nordmændene også svært ved at sælge fisk i Kina. Derfor ses den fornyede kontakt som en positiv ting for norsk industri.
På valutamarkedet er reaktionen, at den norske kr. bliver styrket, så der går 9,0341 norske kr. på en euro mod 9,0657 norske kr. fredag eftermiddag.I det brede valutakryds mellem dollar og euro er bevægelserne derimod mere beskedne. En euro koster mandag 1,0438 dollar, mens man fredag eftermiddag skulle hoste op med 1,0429 dollar.

Samtidig bliver yen styrket, så der går 117,26 yen på en dollar mod 118,40 yen fredag eftermiddag.
Ifølge Bloomberg News har investorerne en forsigtig tilgang til deres penge frem mod årsskiftet, og derfor bliver der købt ind i den japanske valuta, der historisk er blevet betragtet som et sikkert sted at placere sine investeringer.