Opsvingets slagside: for lidt nytænkning

Nytænkning mangler. Det nuværende opsving er i langt mindre grad end tidligere præget af innovation, viden og produktudvikling, viser ny analyse fra Danske Bank. Det kan blive et problem på længere sigt, fremhæver afdelingsdirektør Steen Bocian.

Den danske økonomi buldrer af sted, men opsvinget har slagside. Fremgangen i økonomien er i langt mindre grad end i slutningen af 1990'erne drevet af de mere videnstunge erhverv. Derved skabes der for lidt innovation og nytækning i erhvervslivet.

Det viser en analyse som Danske Bank har lavet. I analysen bliver fremgang i beskæftigelsen fra 1999 og til 2001 sammenlignet med den tilsvarende udvikling fra 2004 og til 2006. Begge perioder er karakteriseret ved, at der blev skabt omkring 70.000 nye job. Men mens de videnstunge job udgjorde over 50 procent af den nye beskæftigelse fra 1991 og til 2001, så er det tilsvarende tal for dette opsving kun 35 procent.

Sovepude for erhvervslivetNye job bliver i stedet skabt inden for de traditionelle erhverv som byggeri, jern- og metalindustrien, finansiering og forsikring samt handel. Det kan give problemer på længere sigt, fremhæver afdelingsdirektør i Danske Bank Steen Bocian.

- Det nuværende opsving er ikke et, hvor innovation, viden og produktudvikling er i fokus. Alle job er gode, men faren ved udviklingen i de senere år er, at den kan blive en sovepude for erhvervslivet. Man risikerer, at virksomhederne bliver dovne med hensyn til at investere i efteruddannelse og ny teknologi, siger han.

Steen Bocian fremhæver, at han savner elementer fra det hidsige opsving omkring starten af dette årtusinde. Et op-sving, der blev drevet frem af en it-boble, der endte med at sprænge.

- Nogle af projekterne i 90'erne var for flyvske, og dem skal vi ikke have igen. Men fordelen ved det opsving var, at det i høj grad var båret af en vision. Det er ikke tilfældet med det nuværende op-sving, siger Steen Bocian.

- Vi taler næsten udelukkende om mangel på byggemedarbejdere og eksempelvis taxa-chauffører, mens akademikerne, som skal skabe meget af den nye viden, er den eneste gruppe på arbejdsmarkedet, hvor ledigheden ikke er kommet ned på et lavere niveau, end det var tilfældet i slutningen af 90'erne, siger Steen Bocian.

Byggeriet er topscorerI opgørelsen fra Danske Bank kan man se, at bygge- og anlæg ikke overraskende er den sektor, hvor der er blevet skabt suverænt flest job i dette op-sving.

Branchen har haft en fremgang i beskæftigelsen på 23.600 personer, og det svarer til næsten en tredjedel af de nye job.

I det foregående opsving stod byggeriet kun for små 14 procent af væksten i beskæftigelsen. Dengang blev der procentvis skabt suverænt flest job inden for forretnings-serivce. En bred sektor, der dækker alt fra revisorer, advokater, rådgivningsfirmaer og it-branchen.

- Byggeriet fyldte også meget i det foregående opsving, men ikke så meget som nu. Det bekræfter, at det er et mindre vidensorienteret opsving, vi har gang i nu, siger Steen Bocian.

- Det kan ligeledes ses i den finansielle sektor, hvor vi i øjeblikket oplever en stor jobfremgang. Problemet er, at der næsten udelukkende er tale om kunderådgivere til filialerne. Derimod bliver der stort set ikke ansat flere folk til at udvikle nye produkter og nye it-løsninger, siger Steen Bocian.

Den nye arbejdsgiver- og erhvervsorganisation Dansk Erhverv har en stor del af videnvirksomhederne som medlemmer. Cheføkonom i organisationen Jan Poulsen erkender, at opsvinget denne omgang er langt bredere funderet end tidligere, men han mener ikke, at det har trængt de mere videnstunge erhverv i baggrunden.