Oprydning i ejendomsvurderinger trækker ud

Skatteminister Holger K. Nielsen undersøger fortsat, hvordan klageadgangen kan genåbnes for de boligejere, der har betalt for meget i skat som konsekvens af forkerte ejendomsvurderinger. Berlingske giver dig her overblikket over, hvad der foreløbig er kommet frem i den rodede sag.

Skatteminister Holger K. Nielsen undersøger fortsat, hvordan klageadgangen kan genåbnes for de boligejere Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det er skatteminister Holger K. Nielsen (SF), de venter på – de tusindvis af boligejere, som kan have betalt for meget i ejendomsskat på grund af fejl i ejendomsvurderinger. Han har nemlig åbnet for at gøre det muligt at klage over sin seneste ejendomsvurdering, selv om fristen ellers forlængst er overskredet. Men lige nu undersøger skatteministeren ifølge Berlingskes oplysninger ikke kun, hvordan det rent teknisk kan lade sig gøre at genåbne klageadgangen, men også hvordan de kommende 2013-vurderinger af privatboligers værdi skal håndteres set i lyset af Rigsrevisionenes rapport om, at tre ud af fire parcelhuse blev vurderet forkert sidst.

Hvordan forløbet rent praktisk kan ende for de boligejere, der måtte have betalt for meget, ved endnu ingen.

Sagen udløber af en historisk hård kritik fra Rigsrevisionen og statsrevisorerne. I en rapport, som blev offentliggjort 21. august, sendte Rigsrevisionen en bredside af sted mod Skat og seks tidligere og nuværende skatteministre efter årevis med fejl i ejendomsvurderinger og dårlig håndtering af boligejernes klager.

Skatteministeriets såkaldte interne revision har over en årrække afleveret i alt otte rapporter, hvor de påpeger alvorlige problemer på området. Men deres advarsler blev ifølge Rigsrevisionens undersøgelser overhørt gentagne gange.

Ingen vil eje aben

Skatteministeriet giver over for Rigsrevisionen den forklaring, at der ikke blev igangsat tiltag, der kunne forbedre de problematiske ejendomsvurderinger. Det skyldtes ifølge Skatteministeriet, at der i perioden 2008 til 2011 var politiske overvejelser om at ændre eller helt afskaffe de offentlige boligvurderinger.

I perioden 2004-2012 blev der lavet 29 ministerforelæggelser omkring ejendomsvurderinger, men Skatteministeriet påpeger ifølge Rigsrevisionen, at det af ministerforelæggelserne »meget tydeligt« fremgår, at politiske vilkår for at forbedre IT-understøttelsen og i det hele taget styrke ejendomsvurderingsområdet på dets eksisterende lovgrundlag i praksis betød, at det ikke var en mulighed.

Skarp påtale

Rigsrevisionens konklusioner fik Folketingets statsrevisorer til at give den næsthårdeste kritik overhovedet mulig – en såkaldt »skarp påtale« – hvor de understreger, at politiske overvejelser om at ændre en lovgivning aldrig kan begrunde, at gældende lov ikke bliver overholdt.

Berlingske har siden Rigsrevisionens rapport været i gang med at kulegrave området, og det er blandt andet kommet frem, at daværende Venstre-skatteminister Kristian Jensen allerede i 2006 – og ikke i 2007, sådan som Rigsrevisionen beskrev – var klar over konkrete problemer med ejendomsvurderingerne. Alligevel afviste han dengang at lave en undersøgelse af sagen.