Opposition: Regeringen forhaler salg af Nets

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) skal torsdag i samråd om salget af Nets. Forud beskylder flere partier regeringen for at forhale Nets-salget.

Henrik Sass Larsen mener, at Standard and Poors nye analyse er en cadeau til hans nye lov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forud for torsdagens samråd, hvor erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), skal svare på spørgsmål omkring salget af Nets, der blandt står for driften af central betalingsinfrastruktur såsom Dankortet, NemID og Betalingsservice, kritiserer flere partier regeringen for bevidst at trække tiden i forhold det forestående salg af Nets.

Kritikken går på to ting. Dels handler det om Enhedslistens to beslutningsforslag i forbindelse med Nets-salget. Det første handler om, at der »stilles forslag til folketingsbeslutning om demokratisk debat før salg af Nets« mens det andet har ordlyden »Forslag til folketingsbeslutning om samfundsmæssig overtagelse af Nets«. Dels går kritikken på, at det har taget for lang tid at få torsdagens samråd på plads.

De to beslutningsforslag fremsatte Enhedslisten 19. februar. De er sat til at komme på dagsordenen i Folketinget den 25. marts. Altså over en måned efter, at beslutningsforslaget blev fremsat. Det er ifølge Enhedslisten for langsomt i forhold til den fremskredne købsproces, hvor der mandag i denne uge var sidste frist for at lægge bud på Nets.

»Vi frygter, at man prøver at tromle det igennem, som man også gjorde det med Dong-salget uden en større debat. Det er vi også nervøse for det i den her sammenhæng. Man kan selvfølgelig være politisk uenig i, at Nationalbanken skal overtage, men vi synes, det er urimeligt, at man ikke sørger for at få en ordentlig undersøgelse af konsekvenserne for eksempelvis de personfølsomme data,« siger Frank Aaen.

Hos Dansk Folkeparti forstår erhvervsordfører Hans Kristian Skibby godt frustrationen.

»Det ligner manglende respekt over for folkestyret. Når vi kan se, hvor mange interesseorganisationer og eksperter, der er er bekymrede, så synes jeg, at det virker underligt, at man ikke vil give den politiske proces en chance. Derfor vil det være ren obstruktion hvis man negligerer beslutningsforslag, som bliver fremsat i Folketinget,« forklarer Hans Kristian Skibby, der samtidig tager afstand fra beslutningsforslaget omkring en nationalisering af Nets.

Blå blok kritiserer ikke kun behandlingstiden af Enhedslistens beslutningsforslag mem mener også, at der er gået for lang tid fra, at man den 6. februar kaldte ministeren i samråd om Nets, til at samrådet i dag torsdag, over en måned senere, finder sted.

»Det er et kæmpe demokratisk problem. Udover at det virker som om, at regeringen forsøger at lurepasse, så skubber de også problemerne foran sig. De håber, at salget er overstået, før vi kan få nogle klare svar på en lang række spørgsmål, vi har haft,« siger IT-ordfører i Venstre, Michael Aastrup Jensen.

Han fremhæver samtidig spørgsmålet omkring datasikkerhed som det mest presserende på dagens samråd og vil blandt andet have svar på, hvad det betyder, hvis ejeren af Nets eksempelvis bliver amerikansk, og om amerikansk lov dermed kan overtrumfe den danske.

Hos Konservative mener finansordfører Mike Legarth, at regeringen med de lange svartider bryder de parlamentariske spilleregler.

»Jeg synes ikke, de følger de parlamentariske spilleregler. Når der bliver indkaldt til samråd, så skal det være så hurtig så muligt. Det er kritisabelt og urimeligt, at det har taget så lang tid. Det kunne tyde på, at der er noget taktik i det. Vi har heller ikke fået konkrete svar på de skriftlige spørgsmål, vi har stillet, og som vi tidligere har sendt brev om. Det kan se ud som, man forhaler tingene,« siger finansordfører hos Konservative, Mike Legarth.

Ifølge Henning Jørgensen, professor i offentlig forvaltning og organisation på Aalborg Universitet, er det svært at sige, om regeringen har reageret for langsomt.

»Der kan være ting, der først skal undersøges, men det er klart, at regeringen så hurtigt så muligt skal give den behandling, der skal til. Der er ikke en fast frist, men kutyme er, at det foregår så hurtigt som muligt. Regeringen er sat under ekstra pres, både på grund af det tidligere salg af Dong og dermed interessen for Nets-salget og samtidig er det en skærpende omstændighed, at der er en købsproces i gang. Så må man have ekstra gode argumenter fra regeringens side for, at der ikke har været tid eller nogen bagtanker,« forklarer Henning Jørgensen.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen afviser kritikken.

»Dato for samråd og beslutningsforslag bliver fastlagt i samarbejde med Folketinget, hvor både min kalender, spørgers kalender og Folketingets kalender skal passe sammen. I dette tilfælde er datoerne fastlagt så hurtigt som muligt,« skriver ministeren i en mail til Berlingske.