Opgør om magten over Tryg

I aften skal de to fløje i repræsentantskabet i TryghedsGruppen udpege ny bestyrelse og diskutere, hvem der ejer dem, mens også manglende åbenhed er på dagsordenen.

Der er lagt op til flere opgør, når der i aften er repræsentantskabsmøde i TryghedsGruppen, der er hovedaktionær i forsikringskoncernen Tryg A/S. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lagt op til flere opgør, når der i aften er repræsentantskabsmøde i TryghedsGruppen, der er hovedaktionær i forsikringskoncernen Tryg A/S.

En række udfordrere til den siddende bestyrelse er nemlig valgt ind i repræsentantskabet, og de vil sætte deres præg på begivenhederne. Således er der kampvalg til bestyrelsen, og noget så umiddelbart simpelt, som hvem der ejer TryghedsGruppen, skal diskuteres, og så er manglende åbenhed i TryghedsGruppen også et punkt på dags-ordenen.

En dagsorden, som Berlingske Business meget sigende ikke kunne få lov til at få udleveret af TryghedsGruppen, men som avisen alligevel er i besiddelse af. Pressen har heller ikke adgang til selve repræsentantskabsmødet, men det vil repræsentant Benny Jensen meget gerne have ændret.

»Generalforsamlingen er afskaffet, og uden pressens adgang er en million medlemmer (forsikringstagere i Tryg, red.) uden viden om, hvad der foregår i deres eget selskab,« skriver han således i sit forslag.

Bestyrelsen har tidligere forsvaret sig med, at der behandles emner af strategisk karakter, men det argument holder ikke, siger repræsentant Kurt H. Jørgensen.

»Man kunne jo sagtens have i hvert fald dele af repræsentantskabsmødet åbent. Der kan være ting af forretningsmæssig strategisk karakter, som man er nødt til at behandle på sådan et møde, men det forhindrer jo ikke, at 95 procent af mødet kan være åbent. Jeg er helt imod den der lukkethed,« siger han.

Uklarhed og uenighed om ejerskab

Et andet stridspunkt har i længere tid været ejerskabet af TryghedsGruppen. Fløjen af udfordrere mener, at forsikringstagerne er ejerne, mens bestyrelsen tidligere har erklæret, at TryghedsGruppen er en selvejende institution.

Noget overraskende ser bestyrelsen dog ud til at have ændret holdning. Således har bestyrelsen sammen med indkaldelsen til repræsentantskabsmødet vedlagt et notat, hvori de under overskriften »Hvem ejer TryghedsGruppen« blandt andet skriver, at bestyrelsen »erkender, at emnet er lidt mere kompliceret, end diskussionen måske hidtil har indikeret«.

Senere anføres det, at »TryghedsGruppen er juridisk et selskab med begrænset ansvar og dermed hverken et andelsselskab eller en selvejende institution«.

Kampvalg til bestyrelsen

Det største punkt på aftenens møde bliver dog valget til bestyrelsen. Den nuværende formand, Mikael Olufsen, falder for aldersgrænsen på 70 år, mens også Jens Bjerg Sørensen udtræder af bestyrelsen, efter at han ikke blev genvalgt til repræsentantskabet. I alt er fem pladser i den otte mand store bestyrelse på valg, og her vil udfordrerne forsøge at få professor Lars Bo Langsted og chefkonsulent Heidi Alsing valgt ind. Imens har bestyrelsen indstillet direktør Frans Boch og gårdejer Ulrik Salmonsen, der er repræsentant for Tjenestemændenes Forsikring, som er en del af Tryg A/S.

Derudover har tidligere præsident for Landbrugsrådet, Peter Gæmelke, der er formand for repræsentantskabet i TryghedsGruppen, meldt sig som kandidat til bestyrelsen, men efter en samtale med formand Mikael Olufsen og næstformand Jørgen Huno Rasmussen er kandidaturet overraskende trukket tilbage.

»Det er, fordi formandskabet i TryghedsGruppen har overtalt mig til at fortsætte som formand for repræsentantskabet og samtidig være formand for en arbejdsgruppe, der skal kigge på ledelsesforholdene i hele TryghedsGruppen,« begrunder Peter Gæmelke.

Overtalt, siger du. Hvad skal man lægge i det?

»Det, synes jeg, at du skal spørge dem om.«

Er du blevet presset til at trække dit kandidatur?

»Jeg synes, du skal spørge formanden og Jørgen Huno om, hvad der ligger til grund for det,« siger Peter Gæmelke.

Berlingske Business har forsøgt at få en kommentar fra Jørgen Huno Rasmussen, der forventes at blive ny formand, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.