Opgør med skadelige dyr i havet gavner dansk virksomhed

Interessen for dansk firmas rensning af ballastvand i skibe er stor verden over, lyder det fra firmaet Bawat.

Foto: (c) www.SergeiSimonov.com

Et internationalt samarbejde, der skal sætte en stopper for, at uønskede dyrearter truer dansk natur, åbner for nyt dansk forretningsgennembrud.

Ballastkonventionen, der er lavet af FN's Søfartskonvention, IMO, skal sikre, at uønskede dyrearter ikke tager smutvejen gennem ballastvandet i fragtskibe.

Det åbner et stort marked for den danske virksomhed Bawat, der arbejder med at udvikle teknologi for fragtskibe.

Hvert år flytter fragtskibe milliarder af ton havvand rundt mellem verdenshavene, når de tømmer deres enorme tanke med ballastvand, der skal sikre, at skibene ligger stabilt i vandet.

Med vandet kommer en masse dyrearter, men det kan Bawats teknologi gøre op med. Teknologien bruger overskudsenergi fra skibenes hovedmotorer til at af-ilte og pasteurisere vandet.

Det slår alle organismer ihjel, der måtte befinde sig på båden som blinde passagerer.

Ifølge Klaus Nyborg, formand for Bawat, skal mere end 60.000 skibe verden over rense deres ballastvand før udledning.

- Det er et gigantisk marked, og vi har udviklet en løsning, der er lettere at håndtere, mere miljøvenlig og operationelt billigere end konkurrerende løsninger på markedet, siger formanden i en pressemeddelelse.

Konventionen gælder for alle skibe på verdenshavene.

Bawat forventer, at de første ordrer på brug af den nye teknologi falder på plads i den nærmeste fremtid. De amerikanske søfartsmyndigheder har parallelt med IMO vedtaget et lignende regelsæt.

- Interessen er allerede nu stor fra rederier over hele verden, siger Klaus Nyborg.

Ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) understreger det, at Danmark har en særlig styrkeposition på det maritime område.

- Det glæder mig, at dansk teknologi nu kan være med til at løse en stor udfordring for rederier verden over og samtidig gavne miljøet, siger han i en pressemeddelelse.

Det globale marked estimeres til mere end 300 milliarder kroner i perioden 2017 til 2023.