Opbremsning: Verdensbankens spår faldende vækst i de kommende år

I en ny prognose nedjusterer Verdensbanken forventningerne til de kommende års vækst i verdensøkonomien. Prognosen kommer samtidig med, at nye tal fra Tyskland, som i særlig grad eksporterer til verdensmarkeder, viser faldende industriproduktion.

»Vi står over for en vanskeligere periode for den globale økonomi, og volatiliteten på de finansielle markeder gav os det signal for nylig,« sagde Verdensbankens adm. direktør Kristalina Georgieva ved offentliggørelsen af den nye prognose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kacper Pempel

Produktionsvæksten er stagnerende, der er fortsat anspændte forhold på handelsmarkedet, og nogle af store vækstmarkeder har oplevet betydelige finansielle markedsdyk på det seneste.

Sådan skriver Vedensbanken i en ny prognose, der bærer præg af, at banken forudser en mere turbulent tid for verdensøkonomien.

I prognosen, som har fået navnet »Darkening Skies« eller på dansk »sortnende skyer«, nedjusteres forventningerne til væksten i verdensøkonomien endnu en gang.

Verdensbanken forventer nu en vækst på 2,9 pct., altså en smule lavere end den nedjusterede forventning på 3 pct. fra juni 2018.

Verdensbanken fremhæver desuden, at der er en række risikofaktorer, som kan påvirke væksten negativt.

»I begyndelsen af 2018 dundrede den globale økonomi derudad på alle cylindre, men tabte fart i løbet af året, og der kan komme flere bump på vejen de kommende år,« sagde Verdensbankens adm. direktør Kristalina Georgieva i forbindelse med offentliggørelsen af prognosen.

Verdensbankens nedjustering følger i kølvandet på, at både Den Internationale Valutafond (IMF) og Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) i efteråret sænkede forventningerne til væksten.

Udover handelsspændingerne mellem USA og Kina kan bumpene på vejen blive den stigende gældsbyrde i udviklingsøkonomier og nye vækstmarkeder som Tyrkiet og Argentina. Hvis renterne stiger, kan det påvirke væksten markant i disse lande, hvilket vil smitte af på den globale vækst.

Faresignaler i tysk industri

I Tyskland, hvor industrien er mest eksponeret for udviklingen i Verdensøkonomien, har advarselslamperne allerede lyst i nogle måneder.

I tredje kvartal af 2018 skrumpede den tyske økonomi med 0,2 pct., og nye tal viser, at industriproduktionen faldt med 1,9 pct. i november. Det kan være en indikation på, at Europas største økonomi også ender fjerde kvartal med negativ vækst, skriver CNN.

Tilbagegangen begrænser sig imidlertid ikke kun til industriproduktionen. Også byggeriet, energiproduktionen og produktion af forbrugsvarer er på tilbagetogt syd for de danske grænser, skriver Finans.

I det hele taget har Tysklands producerende erhverv haft en negativ vækst i fire ud af de fem seneste måneder, hvor november altså er den seneste, der er opgjort.

»Det store billede er, at den tyske økonomi - og euroområdet mere generelt - tydeligt har skiftet ned et gear«, siger Jack Allen, seniorøkonom ved Capital Economics til CNN.

De samlede tal for Tysklands økonomi i fjerde kvartal bliver offentliggjort næste uge.