Omsætningen på Dankortet steg med 5 pct. i september

Danskernes forbrug på køb via Dankort steg i september med 5 pct. Det viser tal fra Nets.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samlet brugte danskerne 29,8 mia. kr. på Dankort i sidste måned mod 28,4 mia. kr. i samme måned sidste år. Forbruget fordeler sig med de 23,9 mia. kr. på fysisk handel, hvilket er en fremgang op 3 pct., mens nethandlen steg til 3,9 mia. kr. svarende til en vækst på 7 pct. I tallene er ikke medregnet brugen af overførsler med Mobilepay og andre betalinger via mobilen.

Tore Stramer, der er cheføkonom i Nykredit, er bekymret over de svage tal hen over sommeren, og han påpeger, at et opsving står og falder med privatforbruget.

»Fremgangen i dankortomsætningen i september kommer efter et markant fald i såvel juli og august. Det betyder også, at når man ser på dankortomsætningen over de seneste tre måneder, så har der været et fald på 0,3 pct. Der er altså meget, der tyder på, at fremgangen i dankortomsætningen er bremset op hen over sommeren. Det er naturligvis en smule bekymrende med tanke på, at privatforbruget ellers længe har været den primære vækstmotor i dansk økonomi«, skriver Nykredits cheføkonom i en kommentar.

Han understreger, at der er meget, der tyder på, at væksten i årets tredje kvartal kan blive markant svagere end i både første og andet kvartal. Der er endog en risiko for, at væksten bliver negativ i årets tredje kvartal.

»En forklaring på den svage forbrugsvækst kan være det overraskende brexit i juni og et globalt opsving, der ligeledes tegner stadig mere usikkert og svagt. Det er dog endnu alt for tidligt at tale om en decideret brexit-effekt i forbruget,« lyder det fra ham.