Omlægninger skaber uro i Skat

Skat tager fat på en ny omgang omlægninger trods flere års massiv uro og omflytninger. Fagforbund advarer om nye fyringer og tvangsforflytninger, selvom sporene skræmmer. Ledelsen vil bruge flere år på omlægninger.

Udsigten til nye omlægninger og potentielt nye fyringer får nu medarbejderne på barrikaderne i Skat. Det er bl.a. arbejdet med at indføre nye kundecentre, samt en opnormering på IT-området, hvor en række medarbejdere kan blive tvunget over i et andet job – både fagligt og geografisk, der får medarbejderne til at reagere.

I juni orienterede Skats direktør, Ole Kjær, i en intern mail sine medarbejdere om, at der skal ske en række omlægninger, bl.a. på IT-området, og at det kan føre til afskedigelser, hvis medarbejderne ikke er tilstrækkeligt omstillingsparate.

Det har fået flere medarbejdere til at reagere, og i sidste uge gik en enkelt, Lars Andersen fra Næstved, ud med kraftige advarsler i et læserbrev. Nu melder Dansk Told- og Skatteforbund sig med hård kritik af situationen i Skat.

»Skats medarbejdere befinder sig i et efterhånden evigt kaos. De rykkes rundt, skattecentre åbner, for så at lukke igen efter få år, og ingen kan finde ud af, hvor vi skal lægge vores indsats,« siger Jørn Rise, der er formand for Dansk Told- og Skatteforbund.

Ifølge formanden har hans medlemmer alt for mange gange oplevet, at de sidste års omlægninger og fusioner i Skat har resulteret i dumme løsninger, hvor nye centre blev etableret, medarbejdere flyttet, for så siden at blive tvunget til at flytte tilbage.

Kritik og masseflugt
Sporene efter de sidste års omlægninger i Skat skræmmer ellers. Efter fusionen mellem de kommunale og statslige skatteinstanser i 2005, blev en række afdelinger og kontorer lukket og flyttet for siden at genopstå i ny og centraliseret form. Det førte bl.a. til tvangsforflytninger af en række medarbejdere, nogle blev f.eks. tvunget fra deres job på Sjælland til job i Jylland.

Det førte til massiv kritik af ledelsen, masseflugt af medarbejdere og problemer med at leve op til de krav om inddrivelser, som er stillet til Skat.

»Der er behov for, at alle finder ud af, hvad vi skal med Skat. Hvilken vej det skal bevæge sig, og hvad politikerne vil med os og så indrette systemet efter det. I dag halser vi fra side til side,« siger Jørn Rise.

Ledelsen i Skat erkender, at medarbejderne står foran endnu en omgang omlægninger. Den erkender også, at det giver uro for, der berøres. Men ellers afvises kritikken fra fagforbundet.

»Omlægningerne betyder, at nogle af vore ansatte skal skifte job, og det kan også blive nødvendigt at udpege nogle, hvis der ikke er nok, der er villige til at tage de nye job, vi skaber. Men generelt forsøger vi at få folk til selv at skifte, og det er en beslutning, at vi ikke igen vil flytte folk fra en landsdel til en anden mod deres vilje. Flytninger sker kun inden for den landsdel hvor de arbejder nu,« siger Preben Kristiansen, der er direktør og har ansvar for strategi og HR i organisationen.

Men hvad så, hvis medarbejderen ikke vil tvangsflyttes?

»Udgangspunktet er, at vi ikke skal afskedige medarbejdere. Vi håber, at vi kan lave tilpasningen med de eksisterende medarbejdere, det er bl.a. derfor, at vi bruger flere år på at indføre de nye strukturer. Men står vi i den sidste ende med ansatte, som ikke vil flytte eller have et nyt job, så kan vi ikke udelukke, at vi må afskedige,« siger Preben Kristiansen, der afviser, at de mange omlægninger betyder, at medarbejderne får dårligere mulighed for at jagte skattekroner hos folk, der bevidst forsøger at snyde.

Kan betyde nye fyringer
Den udlægning er skatteforbundets formand dog ikke enig i.

»Vi står i en situation, hvor antallet af medarbejdere vil falde de næste år. Netop nu skal Skat gennemføre en række projekter, bl.a. på IT-området. Problemet er blot, at lønsummen er presset, og at det kan komme til at betyde nye fyringer, for at man kan hente andre folk ind. Der er voldsomt behov for øget kontrol. Hver gang vi laver en ekstra indsats, det kan være i forhold til rockere, restauranter eller sort arbejde, så afdækker vi, at der snydes i stor stil. Det fortæller mig, at der ville være mulighed for store udbytter, hvis vi gjorde tingene bedre, og hvis vi fik de nødvendige ressourcer,« siger Jørn Rise.

Berlingske Tidende har igennem flere dage forgæves forsøgt at få en række af Folketingets fremtrædende skatteordførere i tale.