Omegnskommuner løber med nye firmaer

København har de senere år kæmpet for at gøre sig mere attraktiv for erhvervslivet. Men det er omegnskommunerne, der har formået at tiltrække flest virksomheder, viser ny undersøgelse.

København har de senere år kæmpet for at gøre sig mere attraktiv for erhvervslivet. Men det er omegnskommunerne, der har formået at tiltrække flest virksomheder, viser ny undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Kommuner lige rundt om København suger nye virksomheder til sig i stor stil i disse år. Derimod er selve København helt nede på en 34.-plads blandt alle landets 98 kommuner, når det gælder om at lokke nye virksomheder til. Det viser en ny opgørelse foretaget af analysefirmaet Bisnode Market op til kommunalvalget 19. november.

Bisnode Market har opgjort, hvor mange nye virksomheder, der er flyttet til de enkelte kommuner, og dernæst fratrukket alle virksomheder, der er flyttet til andre kommuner. Albertslund topper listen over størst nettotilflytning af nye selskaber, og kommuner som eksempelvis Vallensbæk, Hørsholm, Høje Taastrup og Gladsaxe kan også fremvise imponerende tal.

Generelt har hovedstadskommunerne tiltrukket mange nye virksomheder, mens det er småt med virksomhedsåbninger i yderkommunerne. I selve Københavns Kommune har nettotilflytningen af virksomheder været på omkring tre procent, og det hører til blandt de laveste tal i regionen.

Opgørelsen kommer dagen efter, at Berlingske Business skrev, at ejendomsskatterne for typiske forretningsejendomme er langt højere i København end i resten af hovedstadsområdet. Det skyldes både høje grund- og ejendomsvurderinger samt en høj dækningsafgift og grundskyld.

Derudover viser flere undersøgelser, at trafikproblemer, få parkeringspladser og utilstrækkelig infrastruktur er en stor udfordring for hovedstadens virksomheder.

»At tiltrække virksomheder er altafgørende for kommunerne, hvis de vil sikre penge i kommunekasserne. Men det er kommuner omkring København, der har formået at tiltrække virksomhederne siden sidste kommunalvalg,« fastslår Bo Rasmussen, Business Unit Director hos Bisnode Market.

Det vigtigste er dog, vurderer Københavns overborgmester Frank Jensen (S), at der kommer flere job i hele regionen. Om den enkelte virksomhed ligger i Hvidovre, Hørsholm, Hillerød eller København er derimod af mindre betydning.

»For flere job i Hillerød er godt for København og omvendt. Det er også for snævert at se på til- og fraflytning alene. København tilbyder en samlet pakke, der er attraktiv for virksomhederne. Det handler om en voksende befolkning, adgang til talent og massive investeringer i infrastruktur,« siger Frank Jensen.

I toppen af listen kæder Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S) succesen sammen med kommunens fleksibilitet i forhold til virksomhedernes ønsker.

10 / økonomi