»Om alderen for folkepension er 65 år eller 72 år er ligegyldigt for mig«

Den 63-årige bankrådgiver Lars Niemann har ingen problemer med, at alderen for folkepension netop er sat op fra 65 år til 65,5 år. Han hører til den stigende del af befolkningen, som godt kan forestille sig at blive i jobbet efter folkepensionsalderen.

Kunderådgiver i Nordea i Roskilde Lars Niemann har ikke tænkt sig at gå på pension foreløbig. Han er 63 år gammel og har været på arbejdsmarkedet i 46 år, men han vil gerne fortsætte så lnænge han synes, at det er sjovt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

På trods af 46 år på arbejdsmarkedet er Lars Niemann klar til at tage endnu flere år. Han er 63 år gammel og har ingen problemer med, at alderen for folkepension netop er blevet sat op fra 65 år og til 65,5 år. Alderen for folkepension kommer til at stige yderligere de kommende år, og Lars Niemann vil først kunne trække sig tilbage, når han er fyldt 67 år.

Men Lars Niemann kan godt forestille sig at blive endnu længere end det. Han er derved en del af den udvikling, hvor danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet.

En udvikling, der er sat i gang af reformer, som skal få danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet. I år er det første gang, at reformerne gør, at alderen for folkepension bliver sat op. Som beskrevet i Berlingske fredag, så tyder de foreløbige tal fra pensionsselskaberne Velliv, PFA Pension og Sampension på, at danskerne lystrer og trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet på grund af den højere alder for folkepension.

Lars Niemann har gennem hele sin karriere arbejdet i Nordea, hvor han er bankrådgiver.

»Jeg har ingen konkrete overvejelser om at stoppe, fordi jeg godt kan lide mit job. Jeg fortsætter indtil videre. Det er, fordi jeg kan lide mit job, og der er behov for erfarne rådgivere. Så længe jeg synes, at det er sjovt, bliver jeg ved,« siger Lars Niemann.

»Det er bestemt ikke sådan, at alt er rosenrødt. Vi er pressede og tidspressede indimellem. Men grundlæggende er det at tale med mennesker, der inspirerer mig. Det er det, man gør som bankrådgiver. Så jeg har ingen problemer med den højere pensionsalder,« siger Lars Niemann.

»Man taler om nedslidning. Det kender vi bestemt også til i vores branche, men alder er mange ting, og om alderen for folkepension lige hedder 65 år eller 72 år, er ligegyldigt for mig. Men det er selvfølgelig meget individuelt« siger Lars Niemann.

En del af identiteten

Det er velfærdsreformerne tilbage fra 2006 og senere 2011, der har sat gang i forhøjelsen af danskernes pensionsalder. Efterhånden som vi lever længere og længere, skal vi også blive længere på arbejdsmarkedet.

Kunderådgiver i Nordea Lars Niemann

»Hvis jeg gik på pension fra den ene dag til den anden, ville det være noget af en hård opbremsning.«


Reformerne gør, at alderen for folkepension vil blive sat op med yderligere et halvt år i 2020, 2021 og 2022.

Lars Niemann understreger, at når han skal se på, hvornår han stopper, så spiller det økonomiske ind. Man skal have råd til at gå på pension.

»Det er en del af mine overvejelser, at jo længere jeg er på arbejdsmarkedet, desto bedre vil min økonomi komme til at være i den tredje alder. Hvis man har den fornødne opsparing, kan man vælge at gå før tid, og jeg ville godt kunne have råd til at gå på pension nu. Men det bliver bedre, hvis jeg venter,« siger Lars Niemann.

»Hvis jeg føler, at det ikke er sjovt længere, og at det bliver for surt at fortsætte, så skulle jeg nok kunne få det til at hænge sammen rent økonomisk at stoppe før folkepensionen,« siger Lars Niemann.

Han påpeger samtidig, at nervøsitet for, hvad han skal lave, når han trækker sig tilbage, ligeledes spiller ind.

»Arbejdet bliver en del af ens identitet. Hvad sker der den dag, jeg stopper? Jeg startede på arbejdsmarkedet, da jeg var 17 år, og har været der lige siden. Hvis jeg gik på pension fra den ene dag til den anden, ville det være noget af en hård opbremsning. Så længe man kan bidrage, hvorfor så ikke blive ved,« siger Lars Niemann.