Oliesalg i spil inden DONG skal på børsen

Danmarks største energiselskab, DONG Energy, præsenterede i går sin køreplan frem mod en børsnotering. Selskabet skal være noteret inden 18 måneder, gasdistributionen skal sælges, og så skal energikonglomeratet undersøge, om oliedivisionen fortsat skal være en del af DONG.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den længe ventede børsnotering af DONG Energy er nu kommet et skridt nærmere. Energiselskabet præsenterede i går sin køreplan mod en børsnotering, og energiselskabet har sat turboen på. Oprindeligt var planen, at DONG skulle på børsen inden 2018, men af selskabets planer fremgår det, at man vil børsnoteres »hurtigst muligt« – dog senest om 18 måneder.

Dermed tegner det til, at Danmark inden marts 2017 får sin største børsnotering i mindst tyve år og måske nogensinde.

»Dette er et positivt skridt for koncernen og en milepæl på sin vis. Men det er ikke nogen mållinje; det er et skridt på vejen til at gøre DONG Energy til en af de stærkeste og grønneste energikoncerner i Europa,« siger topchef i DONG Henrik Poulsen, der dog ikke tør spå om, hvornår »hurtigst muligt« bliver:

»Det tør jeg ikke sætte tid på. Jeg ved det ikke endnu. Det er noget, som vi vil gå i gang med at studere nærmere. Vi siger inden for 18 måneder, og vi siger hurtigst muligt. I det ligger der også, at vi gerne vil give aktionærerne maksimal fleksibilitet. Jo hurtigere, vi kan give dem børsnoteringsknappen, jo bedre.«

Det er dog ikke den grønne del af DONG, der løber med overskrifterne i børskøreplanen. Særligt to punkter inden for olie- og gas­området stjal opmærksomheden.

Først er der DONGs ældste forretningsområde, gasdistributionen. Denne del af DONG skal sammen med koncernens olie- og gasrørledninger sælges til Energinet.dk, som er 100 procent ejet af staten. Det har været en prioritet fra statens side at beholde kontrollen over disse kritiske infrastruktur­elementer, men salget af aktiverne er endnu ikke gennemført, og det er uvist, om de bliver det inden en børsnotering.

Mere opsigtsvækkende er det, at DONG Energy nu skal i gang med en strategisk gennemgang af sin olie- og gasforretning, den såkaldte E&P-division. Sidste år omsatte denne gren af DONG for 14 milliarder kroner, og E&P er dermed det største forretningsben i DONG. Hvad den strategiske gennemgang munder ud i er stadig åbent, men topchef Henrik Poulsen vil ikke afvise, at det kan ende med et salg af olie- gasforretningen.

»Det er et af de scenarier, vi vil gå ind og evaluere i den kommende tid. E&P-forretningen har gjort det godt, og den gør det godt, og på den led er der mange argumenter for at have den som en del af koncernen. Men det er også klart, at der kan være investorer, som måske hellere vil have et selskab, hvor profilen er tegnet endnu skarpere op. Det er nogle af de fordele og ulemper, som vi nu må ind og veje op mod hinanden.«

Kort efter, at DONG sendte sin fondsbørsmeddelelse ud om børskøreplanerne, sendte Finansministeriet et faktaark om DONG Energy ud. Heri beskrives ejerandel og omsætning, men der er meget belejligt også en grafik over, hvor lille en spiller DONG er i Nordøsen. Og den grafik er der signalværdi i, mener senioranalytiker hos Jyske Bank Jens Houe Thomsen:

»Jeg tror, man gør sig nogle overvejelser om debatten, hvis man vælger at sælge arvesølvet i form af nordsøolien fra,« siger han,

»Langt størstedelen af DONGs E&P-forretning ligger i Norge. Så man kunne forestille sig, at man sælger de danske olie- og gas­aktiviteter til Nordsøfonden, for med de norske aktiviteter får man nok ikke den her arvesølvskritik.«

Børsnoteringen af DONG Energy kommer efter et langt og særdeles betændt forløb om kapitaludvidelsen i energiselskabet. Da DONG fik nye investorer ind, blev selskabet vurderet til 31,5 milliarder kroner, og der har været megen debat om, hvorvidt staten fik den rigtige pris og det bedste bud på energiselskabet. Bundlinjen er under alle omstændigheder, at DONG fik ny kapital ind og fik ændret sin ejerstruktur, så staten sidder på 59 procent af energiselskabet, mens Goldman Sachs har 18 procent. Ved kapitaludvidelsen benyttede en række af de energiselskaber, der allerede var aktionærer, muligheden for at tegne nye aktier, og hos dem er der glæde over DONGs børsplaner.

»Vi står i den situation, at vi har en forholdsmæssigt stor andel af vores aktivmasse stående i DONG-aktier. Vi har ikke haft løbende afkast, for vi har beholdt vores DONG-aktier i troen på, at vi fik en upside, når børsnoteringen kom. Så det er klart, at vi ser frem til, at vi får den reelle markedsværdi vurderet og får muligheden for at sætte vores aktiver mere i spil,« siger Niels Duedahl, der er administrerende direktør i energiselskabet SE.

Staten har besluttet sig for, at man vil beholde en ejerandel i DONG på minimum 51 procent frem mod 2020, men hverken hos SE eller energiselskaberne Nyfors og SEAS NVE har man besluttet sig for, hvor stor en andel, man vil have efter en børsnotering:

»Vi har ikke vurderet det endnu. Vi vurderer situationen fra dag til dag, og vi synes DONG er i en rigtigt god gænge,« siger Poul Arne Nielsen, bestyrelsesformand i SEAS NVE, der ejer 11 procent af DONG.

Hos Goldman Sachs, der altså ejer 18 procent af DONG, er man ligeledes positiv over for udsigten til en børsnotering af energikæmpen.

»Børsnoteringen vil blandt andet give DONG Energy adgang til de internationale kapitalmarkeder og styrke dets internationale profil,« siger managing director i Goldman Sachs, Michael Specht Bruun,

»Vi tror i høj grad på selskabets langsigtede vækstmuligheder som et vedvarende energiselskab med verdensledende evner inden for offshore vind og biomasse,« siger han.