Olieprisen nærmer sig 20 dollar og OPECs endeligt

Selv om olien endnu ikke har passeret 30 dollar, vurderer flere storbanker, at prisen på en tønde sort guld kan ende med at røre 20-dollarmærket. Amerikansk storbank kaldte allerede for et år siden 20 dollar for en milepæl, der vil markere »slutningen på OPEC«.

I takt med olieprisens fald har de olie­producerende landes sammenslutning OPEC mistet magt. Billedet er fra et olie­raffinaderi i nærheden af byen Basra i Irak. ?Foto: Essamal Al-Sudani/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olienprisen nærmer sig langsomt et spændetrøjeniveau. En pris, der er så afsindigt lav, at enhver olieanalytiker, der havde haft modet til at foreslå sådan et leje for bare to år siden, var blevet iført trøjen med de lange ærmer.

Efter at have tilbragt flere år over 100 dollar per tønde cirkler olienprisen lige nu mellem 30 og 32 dollar, men frygten er ikke, om olieprisen går under 30 dollar. Nej, frygten er, om olieprisen går under 20. To amerikanske storbanker, Morgan Stanley og Goldman Sachs, har i løbet af årets første dage begge udsendt analyser, der siger, at olieprisen formentlig vil ramme 20 dollar på kort sigt.

 

Det er et niveau, hvor flere olieproducerende lande ikke kan få statsbudgetterne til at hænge sammen, hvor mange amerikanske og europæiske selskaber producerer olie med underskud, og hvor nye investeringer i for eksempel Nordsøen er helt udelukket.

»Hvis trenden fortsætter uændret, er risikoen for, at vi rammer 20 dollar, til stede,« siger råvareanalytiker hos Saxo Bank Ole Sloth Hansen,

»Det store problem er, at vi endnu ikke har set produktionsnedgange, der modsvarer den lave oliepris, og så bliver den altså ved med at falde,« siger han.

Hos Jyske Bank er man ved at gennemgå sine forventninger til olieprisen, men umiddelbart regner man med, at olieprisen vil rette sig i løbet af året og nærme sig 50 dollar frem mod trejde kvartal. Underdirektør i Jyske Banks afdeling for råvarehandel, Jeppe Tokkesdal, vil dog ikke afvise, at olieprisen kort kan ramme 20 dollar:

»Man skal aldrig sige aldrig med den fart, markedet har på. Vi er inde i en eller anden form for dødsspiral lige nu, men det ligger ikke i vores estimater, at vi skal helt derned,« siger Jeppe Tokkesdal.

OPECs endeligt

20-dollarmærket er som sagt blevet den nye grænse, som oliehandlere i høj grad holder øje med efter udmeldingerne fra Morgan Stanley og Goldman Sachs.

Jeppe Tokkesdal, underdirektør i Jyske Banks afdeling for råvarehandel

»Det er nok for meget at sige, at OPEC er død, men det virker som om, deres storhedstid er ovre.«


Men lang tid før, de to banker skrev deres analyser, var en af deres konkurrenter på banen. Citigruop, der er USAs trejdestørste bank, forudså allerede i februar 2015, at olieprisen ville ramme 20 dollar, og chef­analytiker Ed Morse var benhård i sin dom over, hvad sådan et fald ville betyde for sammenslutningen af olieproducerende lande, OPEC.

»Det virker mere og mere usandsynligt, at OPEC vender tilbage til sin tidligere måde at gøre forretning på. Selv om mange analytikere under tidligere markedskriser har forudset »OPECs endeligt«, kan det meget vel være anderledes denne gang,« skrev Morse ifølge Bloomberg.

OPEC er en af kernegrundene til, at olieprisen er faldet så langt ned, som den er. Sammenslutningen agerede tidligere bremse for prisfald ved at regulere på sine helt enorme oliereserver, men den rolle har OPEC ikke villet tage på sig i denne omgang.

OPEC har ingen magt

»Det er helt tydeligt, at OPEC slet ikke har den samme magt på oliemarkedet, som sammenslutningen havde for 15-20 år siden. Dels producerer OPEC-landene en mindre del af verdens olie, og så sporer man også stor, intern splid. Så sent som tirsdag opfordrede Nigeria til ekstraordinært møde i OPEC, men det blev afvist,« siger Jeppe Tokkesdal.

»Det er nok for meget at sige, at OPEC er død, men det virker som om, deres storhedstid er ovre,« mener han.

Den betragtning er Ole Sloth Hansen fra Saxo Bank enig i:

»Det vil være for stort et skridt at lægge OPEC i graven, men OPEC er i hvert fald sat på pause. Internt strides de rige lande mod de fattige, og blandt de rige lande er der også religiøse spændinger,« siger Ole Sloth Hansen med henvisning til, at kernemedlemmerne Iran og Saudi-Arabien i øjeblikket befinder sig midt i en diplomatisk krise.

Olieprisen steg i går til lige over 31 dollar for en tønde.