Oliepris ned trods OPEC-fastholdelse og lave lagre

Olieprisen faldt natten til torsdag trods lave amerikanske lagertal og OPEC's skuffende fastholdelse af produktionskvoterne onsdag.

Torsdag morgen kostede en tønde af den amerikanske referenceolie WTI 86,91 dollar, hvilket var 58 cent mindre end onsdag aften. Onsdag faldt en tønde 83 cent.

Vedholdende rygter tidligere på ugen om, at OPEC landene, som tilsammen producerer 40 procent af verdens olie, ville beslutte af sende 500.000 tønder olie ekstra på gaden dagligt, blev onsdag gjort til skamme. Organisationen besluttede at fastholde produktionen på et møde i Abu Dhabi.

Det var ventet, at lande såsom Iran og Venezuela ville forsøge at fastholde produktionen på det nuværende niveau, var der mere tvivl om, hvad OPEC's mest olierige medlem, Saudi Arabien, ville foretrække. Dette løftede den saudiarabiske olieminister sløret for ved starten af onsdagens møde.

- Der er intet, der retfærdiggører hverken en forøgelse eller en formindskelse (af produktionen, red.), sagde Ali al-Nuaimi til journalisterne.

Onsdagens lagertal fra de amerikanske myndigheder skuffede også olie-markedet. Råolielagrene faldt 7,9 mio. tønder, mens der var ventet et fald på 1,3 mio. tønder, men samtidig steg benzinlagrene mere end ventet med en vækst på 4,0 mio. tønder mod ventede plus 0,6 mio. tønder, og lagrene af destillater steg 1,4 mio. tønder mod et ventet fald på 0,3 pct.

Men analytikere peger på, at markedet så småt er ved at blive bekymret over de globale vækstudsigter og dermed efterspørgslen foruden at tåge og de tilhørende problemer for skibstrafikken har været medvirkende til en forholdsvis lav import. Samtidig er der skattetekniske årsager, som betyder et incitament til at holde lagrene på et lavt niveau.

Olieprisen toppede i sidste måned lige under 100 dollar per tønde - blandt andet på grund af den vigende dollar, men siden har den amerikanske valuta stabiliseret sig, og den geopolitiske spændt situation er taget af.

RB-Børsen