Oliepris kan falde til ti dollar

Prisen på olie kan falde til ti dollar per tønde i 2009, spår en af Wall Streets førende eksperter.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
En af de mest citerede økonomer på Wall Street, der samtidig også betegnes som finansverdens Nostradamus, tror, at olieprisen i år vil falde kraftigt, skriver e24.no.

"Vi befinder os i en urolig periode. Vi ser, at både regeringer og markeder agerer ekstremt. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis vi ser en oliepris på ti dollar per tønde i løbet af året," siger Richard Yamarone, chef for Economic Research i Argus Research.

Saudi Arabien styrer butikken
Ifølge Yamarone er det Saudi Arabien, der sidder med den afgørende kontrol over olieprisen.

"Hvis vi kommer til at se ekstremt lave oliepriser i år, så er det fordi, Saudi Arabien ønsker det. Det har kontrollen over industrien, og de er et af de få lande, som kan klare en oliepris på ti dollar over tid," siger han.

Hensigten med et voldsomt prisfald er, ifølge Yamarone, at tvinge olieprisen ned, så konkurrencen på markedet vil ebbe ud.

Mange analytikere vurderer, at gennemsnitsprisen for 2009 vil ligge på mellem 60 og 70 dollar per tønde, blandt andet fordi OPEC vil skære i produktionen. Men det tror Richard Yamarone ikke på.

"Personlig tror jeg ikke på, et ord af det OPEC siger. Saudi Arabien styrer butikken. Jeg har vanskelig ved at tro, at alle OPECs medlemslande kommer til at følge det, de siger."

Lige nu handles en tønde brent-olie til omkring 47 dollar per tønde.