Oliepris i største optur siden Saddam Hussein invaderede Kuwait

Der sker ting på de globale oliemarkeder i disse dage, som nærmest aldrig er set før. Priserne hopper op og ned på en måde, der er de største i flere årtier.

Der sker ting på de globale oliemarkeder i disse dage, som nærmest aldrig er set før. Priserne hopper op og ned på en måde, der er de største i flere årtier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tim Exton

Prisen på olie pisker i vejret med en fart, som kun yderst sjældent ses. På bare tre handelsdage er olieprisen skudt i vejret med tæt ved 25 procent, hvilket er den største optur på så kort tid i mere end 25 år og siden august 1990, hvor der udbrød krig i Mellemøsten, og Irak under Saddam Hussein invaderede Kuwait.

Dollarkursen er også steget pænt de seneste dage. Derfor er prisen i danske kroner steget endnu mere end dette, hvilket kan sende prisen på benzin i vejret ude ved pumperne på landets tankstationer i de kommende dage.

Det er en faldende produktion af olie i USA, og rygter om, at de 12 OPEC-lande måske vil begrænse deres produktion, som har sendt olieprisen på himmelflugt.

Stigningen kommer dog kun få dage efter, at prisen røg under 50 dollar per tønde og kom ned på det laveste niveau i seks et halvt år.

Alene mandag steg prisen på den amerikanske West Texas Intermediate med 3,98 dollar per tønde til 49,20 dollar. Det svarer til en optur på 8,8 procent. Brent-olie fra Nordsøen steg 8,2 procent til 54,15 dollar per tønde.

Kæmpe lagre

Men også fredag i sidste uge var der historisk store prishop. Tirsdag faldt priserne dog en smule igen, fordi der var en større end ventet stigning i de internationale lagre af olie, og ny uro om, hvordan det går med den økonomiske vækst i Kina. Alene USA har lige for tiden over 450 millioner tønder olie på lager, hvilket er 90 millioner tønder mere end det normale gennem de seneste fem år og nok til at dække USAs forbrug i omkring én måned.

De 12 OPEC-lande indledte sidste efterår en benhård priskrig på olie og øgede deres produktion ganske betydeligt. Det skete angiveligt for at presse andre producenter ud af markedet. Det er især olielande, der har høje omkostninger, som OPEC forsøger at presse ud af markedet. Det presser ikke kun produktionen af skiferolie og skifergas i USA, men også produktionen af olie i Nordsøen og de store fund, der er gjort de senere år på ultradybt vand i Brasilien og Angola. OPEC har planlagt sit næste møde til den 4. december i år, hvor der muligvis vil blive aftalt en mindre produktion.

Prisen er halveret

Priskrigen har halveret olieprisen, som kostede mere end 100 dollar per tønde for bare ét år siden, men produktionen er ikke faldet ret meget trods dette. Det Internationale Energi Agentur (IEA) anslår faktisk, at den daglige produktion uden for OPEC vil stige med 1,1 millioner tønder olie om dagen i år. Det er lidt mindre end de 2,4 millioner daglige tønder, som produktionen i snit steg med om dagen sidste år. Men ifølge IEA bliver det formentlig først engang i 2016, at produktionen direkte vil falde, hvis priserne holder sig omkring det nuværende niveau.

OPEC-landene, som producerer tæt ved 40 procent af al verdens råolie, har sendt betydeligt mere end de 30 millioner tønder olie ud på markedet om dagen, som ellers har været et mål gennem længere tid. Alene Saudi-Arabien, som er den største producent inden for OPEC, pumper for tiden 10,57 millioner tønder olie op af undergrunden om dagen. Det er den største produktion siden 1989 og i den tid, der er tal for. Den samlede produktion hos OPEC-landene lå i august på 32,213 millioner tønder om dagen.

Med på top-ti-liste

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har de seneste dage sagt, at han snart skal diskutere olieprisen med præsident Nicolas Maduro fra Venezuela, der producerer op mod tre millioner tønder olie om dagen, og som dermed lige akkurat er med på top-ti-listen over verdens største producenter. Både Rusland og Venezuela er hårdt presset af de forholdsvis lave oliepriser.

At priserne skulle stå foran nogen hurtig optur, afvises dog pure af Ian Taylor, der er topchef for Vitol Group med hovedsæde i Rotterdam, som er en af verdens største oliehandlere. Virksomheden sælger mere end fem millioner tønder olie om dagen, hvilket er nok til at dække forbruget i Tyskland, Frankrig og Spanien – tilsammen. Ian Taylor vurderer, at olieprisen vil holde sig mellem 40 og 60 dollar per tønde et godt stykke ind i 2016, fordi produktionen af olie uden for OPEC-området er forblevet ganske høj trods de store prisfald. Ian Taylor afviser derimod, at der er tale om noget større fald i forbruget. Heller ikke i Kina er forbruget på vej ned, trods den sidste tids megen snak om aftagende økonomisk aktivitet, fastslår han.