Olien redder den danske eksportvækst

Den danske eksport steg i juli med 2,7 pct. Men det kan udelukkende tilskrives eksporten af olie. Ser man bort fra den faldt eksporten med 0,2 pct. - og så er den russiske boykot af vestlige fødevarer ikke engang slået igennem i tallene.

Foto: PALLE HEDEMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske eksport steg i juli med 2,7 pct. på grund af stor eksport af olie. Ser man bort fra det faldt eksporten 0,2 pct. hvilket er endnu en mavepuster til opsvinget. Importen steg i juli med 3,4 pct. - eller med 2 pct. uden olieimport. Juli gav dermed i alt et overskud på handelsbalancen på 6 milliarder kr.

Set over de sidste tre måneder er eksporten dykket med 1,3 pct. Det skyldes ifølge Danmarks Statistik først og fremmest et fald i eksporten af vindmøller til blandt andet Storbritannien og Belgien.

Cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken konkluderer oven på de nye tal, at der fortsat ikke er tegn på, at samhandlen med udlandet er i gang med at trække væksten op i dansk økonomi. Til gengæld er der fortsat ikke nogen balanceproblemer herhjemme, hvor overskuddet på betalingsbalancen steg fra 10,4 mia. kr. til 11,0 mia. kr. i juli.

Flere økonomer hæfter sig ved, at eksporten er svækket allerede inden Ukraine-Rusland-krisen satte gang i modsatrettede importsanktioner.

»Det er bekymrende, at svækkelsen i eksporten er indtruffet før Rusland indførte en række sanktioner rettet mod Vesten i starten af august. Det er dog værd, at huske på at den danske eksport til Rusland kun beløber sig årligt til ca. 12 mia. kroner, svarende til 2 pct. af den samlede eksport, hvoraf skønsmæssigt ca. 40 pct. vil blive berørt af sanktionerne. Det er således begrænset, hvor hårdt sanktionerne vil ramme eksporten. Der er dog ingen tvivl om, at sanktionerne rammer i en svær tid hvor såvel dansk og europæisk økonomi forsat kæmper for at genfinde vækstsporet,« skriver chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit Markets i en kommentar til dagens tal fra Danmarks Statistik.

Hos Landbrug & Fødevarer bekymrer cheføkonom Thomas Søby sig også over den træge udvikling i eksporttallene.

»Set i lyset af den russiske boykot er det ekstra ærgerligt, at eksporten af fødevarer samlet set faldt med 4,2 pct. i det seneste kvartal.  Jeg er selvsagt rigtig ærgerlig over faldet i eksporten af fødevarer. Vi havde forventet en decideret vækst, men fremadrettet er der ingen tvivl om, at den russiske boykot vil få betydning for den danske fødevareeksport og kunne ses i tallene inden længe,« skriver cheføkonom Thomas Søby i en kommentar.