Olien nærmer sig 40 dollar - men på dyster baggrund

Hedgefonde, der har spekuleret i yderligere fald i olieprisen, afvikler deres positioner med stor hast, hvilket på kort tid har sendt olieprisen op mod 40 dollar tønden.

Foto: PAUL BUCK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er bunden nået og stabile stigninger i sigte? Det er spørgsmålet for olieindustrien mandag morgen, hvor prisen på en tønde Brent-olie nærmer sig 40 dollar tønden - niveauer som ikke er set siden midten af december sidste år.

Hvad der på overfladen ser positivt ud sker dog på en dyster baggrund. Den store stigning er til dels et resultat af, at hedgefonde i stor stil afvikler deres væddemål på, at olieprisen ville falde yderligere. Alene i ugen op til 1. marts afviklede spekulanter 15 procent af deres short-positioner i WTI-olie, og det puster samlet set olieprisen højere op, end de mere substantielle ændringer på oliemarkedet kan begrunde.

Omvendt peger analytikere dog også på, at en dæmpet produktion i USA og aftalerne om fastfryse produktionen mellem centrale, olieproducerende lande er med at til at lægge en bund under olieprisen og giver basis for stigninger.

- Vi kan nok lægge bunden bag os. På sigt vil vi se det amerikanske udbud falde, siger Ed Morse, der er analysechef for råvarer i Citigroup, i et interview fredag til Bloomberg TV, ifølge Ritzau Finans.

Der er dog stadig udfordringer. De amerikanske olielagre er aktuelt på niveauer ikke set højere siden 1930, hvilket kan have en dæmpende effekt på prisudviklingen i den kommende tid.