Oliekartel vil næppe lukke op for hanerne

OPEC sætter sandsynligvis ikke produktionenen op, når oliekartellet sætter sig til mødebordet senere i dag. Derfor kan priserne være på vej op igen.

De 13 OPEC-lande skal på et møde onsdag i De Forenede Arabiske Emirater onsdag beslutte, om de vil skrue op for hanerne og sende mere olie på markedet.

Blandt andre USA har opfordret organisationen af olieproducerende lande (OPEC) til, at der pumpes mere olie op af undergrunden, for at imødekomme efterspørgslen og dæmpe olieprisen. Den bevægede sig for knap to uger siden op i nærheden af 100 dollar per tønde.

Tirsdag lød der da også vedholdende rygter om, at OPEC landene, som tilsammen producerer 40 procent af verdens olie, ville beslutte af sende 500.000 tønder olie ekstra på gaden dagligt. Det var en af årsagerne til, at olieprisen tirsdag faldt.

Onsdag morgen kostede en tønde af den amerikanske referenceolie, WTI, 88,75 dollar - 43 cent højere end tirsdag. Prisen er faldet 11 pct. siden rekordniveauet på 99,29 dollar, der blev nået 21. november.

Kilder i OPEC siger, at organisationen ikke vil beslutte at øge forsyningerne til verdensmarkedet.

- Min opfattelse er, at alle er enige om, at der ikke bliver nogen ændringer, siger en delegeret til nyhedsbureauet Reuters.

- Det er det mest sandsynlige, tilføjer en anden delegeret over for Reuters.

Flere ministre fra OPEC-landene har tidligere sagt, at der er nok olie på markedet til at gå vinteren i møde, og at det er oliespekulanterne, der er skyld i de høje priser. Ikke mangel på olie. /ritzau/Reuters/RB-Børsen/

RB-Børsen