Olie hopper til højeste pris i syv år – og det er slet ikke slut endnu, spår storbank

En tønde olie har ikke kostet mere siden 2014. Og ifølge den amerikanske storbank Goldman Sachs har vi slet ikke set slutningen på turbulensen i energimarkedet. Derfor forudser banken voldsomme prisstigninger frem til 2023. Turbulensen har også sendt prisen på en liter benzin i vejret i Danmark.

Udbuddet kan simpelthen ikke følge med efterspørgslen på oliemarkedet. Derfor forudser Goldman Sachs, at prisen kan stige næsten 20 procent fra de nuværende niveauer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Liz Hampton/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Synes du, at prisen på benzin er steget lige lovlig meget på det seneste?

Så er desværre dårligt nyt. For der er nemlig intet, der tyder på, at de globale oliepriser – og dermed benzinpriser – er på vej ned. Tværtimod. Tirsdag morgen steg olieprisen til det højeste niveau siden oktober 2014, med Brent råolie oppe i knap 88 dollar pr. tønde og den amerikanske West Texas Intermediate olie oppe i godt 85 dollar.

Begge er nu steget cirka 60 procent i løbet af det seneste år og omkring 13 procent siden nytår. Det har hevet benzinpriserne i Danmark op til det dyreste leje siden slutningen af november. Hos OK koster en liter blyfri 95 nu 14,09 kroner, mens den hos Q8 ligger på 12,99 kroner.

Ifølge den amerikanske storbank Goldman Sachs er vi slet ikke færdige med at se oliepriserne skyde til himmels. I en ny rapport forudser bankens senior råvarestrateg Damien Courvalin, at Brent-olie kan stige til 96 dollar i løbet af 2022 og 105 dollar i 2023. Det vil være en stigning på henholdsvis ni procent og 19 procent fra de nuværende niveauer.

»Stærke fundamentale forhold har stoppet sidste års nedsmeltning i olieprisen. Der er et overraskende stort underskud (af olie, red.), fordi effekten af omikron på efterspørgslen har været mildere – og sandsynligvis kortere – end man så med Delta, hvis man ser bort fra Kina,« skriver han i rapporten.

»Kinas efterspørgsel vil blive påvirket meget på grund af landets nultolerancepolitik, men vi forventer, at det vil blive udlignet af stærk efterspørgsel i det fjerde kvartal af 2021,« tilføjer han.

Sendt til vejrs af naturgas

Beijing opererer med strenge restriktioner i forhold til coronasmitte og lukker store områder og byer ned ved bare nogle enkelte virustilfælde. Det påvirker landets økonomiske aktivitet og derfor også behovet for olie til for eksempel transport og fabriksdrift. Kina er en af verdens største importører af olie, og derfor er det væsentligt, i hvilken udstrækning landet er lukket ned.

Men ifølge Goldman Sachs vil den negative påvirkning fra Kina blive opvejet af overraskende stor efterspørgsel fra andre steder af verden. Dertil kommer, at de eksploderende naturgaspriser, der har gjort olie til et eftertragtet alternativ på energibuffetten, har hjulpet med at sende priserne i vejret.

»Til sommer vil lagrene i OECD-landene være på deres laveste niveau siden 2000,« skriver banken.

Berlingskes økonomiredaktør, Ulrik Bie, påpegede yderligere i en analyse i sidste uge, at udsigten til svagere vækst i Kina igen har fået myndighederne til at skrue op for »de helt store vindmaskiner for at skabe medvind på cykelstien.« Det udmønter sig blandt andet i lempelser i finans- og pengepolitikken og fremrykning af en række infrastrukturprojekter. Stimulans i Kina er også med til at give globale råvarepriser et skub opad.

Rusland-Ukraine spændinger

Dertil kommer, at spændingerne mellem Rusland og vesten også påvirker energipriserne. Rusland er en af verdens største producenter af både olie og naturgas, og analytikere frygter, at en invasion af det østlige Ukraine vil føre til turbulens på energimarkedet og nye sanktioner mod Rusland.

»Situationen mellem Ukraine og Rusland ser usikker ud. Eskaleringen er i stigende grad kendetegnet af en brutalt koreograferet russisk plan om at invadere,« skriver Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com, i en kommentar.

»Olie og de europæiske gasmarkeder er de mest oplagte kandidater til at komme under pres. Brent-prisen er allerede steget til den højeste pris i mange år på ryggen af et stramt udbud og stigende efterspørgsel, efterhånden som omikronfrygten er aftaget. En krig i Ukraine vil sende prisen endnu højere,« tilføjer han. Prisen på de europæiske naturgaskontrakter (TTF) er dog faldet med 50 procent den seneste måned, men er stadig oppe 275 procent over det seneste år.