Ole Sohns afløser skal løsne kreditklemmen

En ny erhvervs- og vækstminister får travlt med mange vigtige opgaver det kommende år. Blandt de vigtigste udfordringer er arbejdet med at løse virksomhedernes finansieringsproblemer og at omsætte de syv vækstteams anbefalinger til lovgivning.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervslivets ønskeseddel til en ny erhvervs- og vækstminster efter Ole Sohn (SF) er lang, men den formentlig mest presserende opgave er at løsne kreditklemmen for små og mellemstore virksomheder, som i dag hungrer efter kapital.

»Finansproblematikken er den vigtigste enkeltopgave for den kommende erhvervsminister. Ole Sohn har gjort en stor indsats på området, men der er fortsat et presserende behov for at sikre en mangfoldig adgang til finansiering for det brede erhvervsliv,« siger underdirektør i erhvervsorganisationen DI Kent Damsgaard.

Roser Sohn til skyerne

På trods af ønskelisten er erhvervsorganisationerne og topcheferne ikke blege for at rose Ole Sohn til skyerne. Den afgående minister har i løbet af det år, han har haft på posten, igangsat en række initiativer for at skaffe kapital til små og mellemstore virksomheder. Han har blandt andet ad flere omgange stået i spidsen for udviklings- og kreditpakker, der har styrket Vækstfonden samt muligheden for lån og garantier i Eksport Kredit Fonden.

Samtidig har han været hovedkraften bag et udvalg i Erhvervs- og Vækstministeriet, der senere på efteråret skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan etablere en marked for erhvervsobligationer for mindre og mellemstore virksomheder. Det vil være et meget velkomment bidrag for kapitalhungrende mindre virksomheder, der i dag ikke har mulighed for at udstede obligationer på egen hånd.

»Den kreditklemme, som de facto er en del af små og mellemstore virksomheders hverdag, er fortsat hovedudfordringen. Det er meget vigtigt at etablere et marked for mindre virksomheders erhvervsobligationer, og det er væsentligt at strikke en model sammen, der kan sikre, at vi får gennemført flere generationsskifter,« siger adm. direktør for Landbrug & Fødevarer Søren Gade.

Fra vækstteam til lov

Opgaverne for den kommende erhvervsminister spænder dog bredt. Ud over at sikre kapital til de små virksomheder venter der også en vigtig opgave i at omsætte arbejdet i regeringens syv vækstteam til lovgivning. De syv vækstteam, som er nedsat af Erhvervs- og Vækstministeret, kommer i disse måneder med anbefalinger til regeringen om, hvordan man skaber de bedst mulige vilkår for økonomisk vækst inden for forskellige brancher.

»Arbejdet med anbefalingerne fra de syv vækstteam er meget centrale. Her skal en ny minister sætte handling bag de smukke ambitioner om vækst, og vedkommende skal måles på, hvor meget der helt konkret kommer ud af de fine målsætninger,« siger adm. direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov.

Sohn: De har ret

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn er grundlæggende enig med erhvervslivet i, hvad de væsentligste opgaver for hans afløser består i.

»Arbejdet med at lette adgangen til finansiering har fyldt rigtig meget for mig, og der er brug for at arbejde videre med initiativer på området. Det er noget af det mest presserende, fordi det er afgørende for at sætte gang i væksten,« siger Ole Sohn.

Han fremhæver også arbejdet med de syv vækstteam samt den konkurrencepakke, som regeringen lancerer om kort tid.

»Vi har snart et konkurrenceudspil klar, så vi kan få forbrugerpriserne ned. Det kommer også til at fylde noget på min afløsers bord,« siger Ole Sohn.

Mens Ole Sohn generelt fremhæves for mange vigtige initiativer, mener flere, at hans efterfølger bør styrke koordinationen med andre ministerier. Det er DIs håb, at Erhvervs- og Vækstministeriet bliver et mere tværgående ministerium, der regner på konsekvenserne for erhvervslivet hver gang, de andre ministerier kommer med større initiativer.

»Vores håb er, at hver gang noget trækker i den forkerte retning for erhvervslivet, vil regeringen lancere et andet initiativ, der trækker i den rigtige retning,« siger Kent Damsgaard fra DI.

Flere af erhvervsorganisationerne peger ligeledes på, at Ole Sohns afløser skal arbejde videre med at fjerne administrativt bøvl for virksomhederne.

Regeringens såkaldte Virksomhedsforum er for nylig kommet med 40 forslag til, hvordan regeringen kan afskaffe unødvendigt bureaukrati, og flere er på vej.

Ingen af erhvervsorganisationerne eller virksomhederne ønsker at kommentere, hvem de håber at se som Ole Sohns afløser.