Ole Sohn foreslår ti års skattestop

Ole Sohn, der netop er rykket fra SF til Socialdemokraterne, foreslår skattestop for virksomheder og løntilbageholdenhed i ti år. Nej tak, svarer ledelsen i hans nye parti.

Ole Sohn Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere erhvervsminister Ole Sohn (S), der netop er skiftet fra SF til Socialdemokraterne, foreslår skattestop for danske virksomheder og lave lønstigninger for lønmodtagerne de næste ti år. Det skriver Jyllands-Posten.

»Hvis skatter og afgifter holdes i ro, har virksomhederne bedre mulighed for at skabe job. For når rammerne er stabile, er virksomhederne mere villige til at foretage investeringer,« siger Ole Sohn til avisen.

Han mener, at der er brug for en »samfundskontrakt«, der kan få gang i jobskabelsen ved at sikre de danske virksomheder stabilitet omkring deres rammevilkår. Og han opfordrer til en bred politisk aftale, som både rød og blå blok forpligter sig til at overholde uanset, hvem der har regeringsmagten. Dertil skal der ifølge Ole Sohn indgås en aftale med arbejdsmarkedets parter, så lønmodtagerne eksempelvis forpligter sig til løntilbageholdenhed i et årti.

Ole Sohn foreslår også, at de penge, der kan skaffes ved at effektivisere i det offentlige, og som Socialdemokraterne har lovet til øget velfærd, skal gå til at styrke konkurrenceevnen.

Formand for fagforeningen 3F Per Christensen er kritisk.

»Jeg kan ikke genkende en socialdemokrat, der hævder, at vi skal have ti års løntilbageholdenhed,« siger han til Jyllands-Posten og tilføjer, at han er »noget i tvivl om«, hvorvidt Ole Sohns »politiske rejse skulle være stoppet der, hvor den nu er stoppet«.

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) afviser kategorisk forslaget fra Ole Sohn. Han påpeger, at skatter og afgifter allerede er sat i bero, og at det ikke er sikkert, »at et totalt stop er klogt«.

»Det er meget spændende med friske indslag i den idépolitiske debat, men det her er ikke muligt at styre. Det er slet ikke noget, vi overvejer,« siger han til Jyllands-Posten.

Fra Venstres finansordfører, Peter Christensen (V), er der til gengæld opbakning.

»Ole Sohn skal ikke bruge kræfter på at overbevise os om det fornuftige i at have et skattestop. Han skal bruge kræfterne på at overbevise sine nye kolleger,« siger han og tilføjer, at løntilbageholdenhed »uden for enhver diskussion« forbedrer konkurrenceevnen, men at det er op til arbejdsmarkedets parter at beslutte.