Økonomer: Stigende ledighed kan give brændstof til opsvinget

Den danske arbejdsløshed var stigende i december, viser tal fra Danmarks Statistik, men det er ikke nødvendigvis et dårligt tegn, understreger flere økonomer.

Den danske arbejdsløshed var stigende i december, viser tal fra Danmarks Statistik, men det er ikke nødvendigvis et dårligt tegn, understreger flere økonomer. (Foto: Morten Stricker/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

De peger på, at udviklingen skyldes, at flere har meldt sig jobparate.

- Det er i udgangspunktet en dårlig nyhed, når køen af arbejdsløse bliver længere, men i den nuværende situation dækker det over en positiv udvikling, der kan holde liv i opsvinget i dansk økonomi, forklarer Søren V. Kristensen, der er makroøkonom i Sydbank.

Han forklarer, at på trods af, at fremgangen på det danske arbejdsmarked har været en smule mere afdæmpet i de seneste måneder, så er det ikke hele historien.

- Stigningen i antallet af arbejdsløse dækker nemlig hovedsageligt over, at flere og flere melder sig under fanerne i arbejdsstyrken, uddyber han og tilføjer, at en stor del af disse er modtagere af integrationsydelser.

- Det betyder, at det relativt store antal af indvandrere, som Danmark har modtaget i de senere år, nu nærmer sig arbejdsmarkedet, konstaterer han.

Las Olsen cheføkonom i Danske Bank mener derfor ikke, at der er nogen grund til at ærgre sig over dagens tal og kalder udviklingen for en "glædelig stigning".

- Det er ikke et tegn på, at folk får det værre, men måske tværtimod et tegn på, at flere kan tage et arbejde, hvilket er en fordel både for dem selv og for samfundet.

- Vi har haft opsving på arbejdsmarkedet i snart fire år i træk, og det ser ud til at fortsætte. Forbrugerne herhjemme og i udlandet har flere penge mellem hænderne, og virksomhederne er så småt i gang med at skrue op for investeringerne, forklarer cheføkonomen.

Arbejdsløsheden i Danmark, målt på bruttoledigheden, var på 4,3 pct. i december, hvilket er en lille stigning i forhold til måneden før, hvor ledigheden var på 4,2 pct.

Dermed var ledigheden præcis som ventet ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.