... og pludselig var han der: Stein Bagger giver sit første interview i otte år

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Arkivfoto: Stein Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Godmorgen,

I dag er der en ekstra god grund til at følge med i dagens nyhedsbillede. Både fordi det er store valgdag i Holland, og fordi USAs centralbankchef med al sandsynlighed hæver renten. Men også fordi denne dag er tætpakket med kulørte sager, heriblandt Stein Baggers første interview siden 2009.

Så spænd sikkerhedsbæltet og få et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier her:

1
Stein Bagger: »Folk troede, jeg skulle børste tænder i champagne«

Otte år. Så lang tid skulle der gå, før den dømte svindler Stein Bagger, der efterlod et krakket IT Factory med et milliontab i 2008, brød tavsheden.

Efter flere ugers research har Ekstra Bladets journalister fundet ham i en lille by uden for Stockholm, hvor han kørte i en stor Porsche Cayenne og havde et dyrt ur. Alligevel afviser Stein Bagger i sit første interview i otte år, at han lever et liv i sus og dus.

»Mange havde måsket håbet eller troet på, at der skulle holde en forgyldt jumbojet, og så skulle jeg børste tænder i champagne. Sådan er det ikke,« fortæller Stein Bagger, der i dag har skiftet navn til Sten Hansen, om sit nye liv.

Han fastslår i TV-interviewet med Ekstra Bladet, at han har levet »et meget almindeligt liv« efter løsladelsen.

»Men har man lavet det, jeg har lavet, så har man fået en velfortjent straf, og den skal man tage. Og det gør jeg også, fordi der er slet ingen tvivl om, at den straf er berettiget. Derefter er det et spørgsmål om at få ro i hverdagen og ikke at være bange, når der kommer et brev i postkassen,« lyder det fra den dømte storsvindler.

Stein Bagger blev i 2009 idømt syv års ubetinget fængsel for at have udført bedrageri og dokumentfalsk af særlig grov karakter for op mod én milliard kroner via fiktive leasingselskaber. Men selv om Stein Bagger for længst har udstået sin straf, da han blev prøveløsladt i 2014, så mangler politiet fortsat at finde omkring 200 millioner kroner. Penge, som stadig er som sunket i jorden.

Til BT fortæller kuratoren for IT Factory, Boris Frederiksen, der har til opgave at redde værdierne i selskabet til dem, der har tabt penge, at han har kontaktet Stein Bagger, der gerne vil give en forklaring på, hvorfor han har mulighed for at køre rundt i en Porsche Cayenne.

»Der har været en kontakt i dag. Han har sagt, at det vil han gerne gøre, så jeg regner med, at vi får en redegørelse fra ham en af dagene,« siger han.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Toplederne hungrer efter nye folk - flaskehalse truer om et år

Er du udkig efter et nyt job? Så er der godt nyt, for de danske topledere hungrer efter nye og friske folk som aldrig før. Lidt over en tredjedel af Berlingske Business' Toppanel regner med, at de skal have flere ansatte i Danmark i løbet af den kommende tid. Kun hver femte tror på det modsatte.

Derved er der udsigt, at der kan komme ny turbo på det danske arbejdsmarked, men der er dog et problem. Køen af ledige kan hurtigt nå bunden, og det kan blive svært for virksomhederne at få den rigtige arbejdskraft. Læs hele dagens tophistorie i Berlingske Business her.

3
Minister udløser dansk-svensk milliardstrid om PostNord

Så hopper vi et øjeblik til Børsens tophistorie, som omhandler slagsmålet om PostNord. Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) skal de svenske skatteydere være med til at betale for den krise, der har ramt Postnord i Danmark. Han påpeger, at den svenske stat ejer 60 pct. af Postnord, mens den danske stat kun ejer 40 pct.

»Det er naturligt, når man har haft gavn af det udbytte, der er kommet ud i fordelingen 60/40, at hvis der skal komme et nyt indskud, så må fordelingen også være 60/40 fra de to ejere,« siger Kristian Jensen til Børsen.

Den danske forventning om svensk finansiering af postkrisen får dog en kold skulder hos den svenske regering.

4
KMD-topchef i modangreb efter fyreseddel

KMD retter nu et modangreb mod pensionsgiganten ATP. KMD-direktøren Eva Berneke vil kræve en erstatning, efter ATP tidligere tirsdag fyrede KMD som leverandør af et stort it-system til udbetaling af pension, skriver Finans.dk.

Udmeldingen fremgår ifølge mediet af et brev, som KMD-topchefen har udsendt til landets borgmestre og kommunaldirektører. Heri skriver Eva Berneke, at hun ikke mener, at ATP overhovedet har ret til at fyre KMD som leverandør.

»Da ATP ophæver aftalen, agter KMD at nedlægge et selvstændigt erstatningskrav over for ATP til dækning af KMD’s tab,« står der angiveligt i brevet.

Dagens timeløn

går til verdens bedste hedgefund-chefer. Ifølge Forbes tjente de 25 bedst lønnede hedgefund-chefer tilsammen lige godt 80 mia. kr. sidste år. Det svarer til, at de tjente 1,2 millioner kroner i timen eller 20.000 kroner i minuttet hele sidste år.

Business-redaktionen anbefaler:

Det sker i dag

  • Hollænderne går i dag til valgurnerne, hvor der skal vælges 150 medlemmer til underhuset i det hollanske parlament.
  • Smykkekoncernen Pandora afholder generalforsamling kl. 10.00 ved Tivoli Hotel & Congress Center.
  • Nationalbankdirektør Lars Rohde holder pressemøde kl. 10.30, hvor han præsenterer en ny prognose for dansk økonomi.
  • Chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, ventes at have renten i USA. Læs mere her.

Det sker på markederne

De vigtigste asiatiske aktiemarkeder ligger underdrejede onsdag morgen, hvor investorerne generelt foretrækker generelt at tage gevinst inden den amerikansk centralbanks rentemøde afsluttes, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225 i Tokyo: -0,3 pct.
  • Hang Seng i Hong Kong: -0,1 pct.
  • Shanghai Composite i Kina: +0,1 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: +0,1-0,2 pct.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve