Offentligt ansatte har fået 23 mia. kr for meget i løn

Fejlskøn over lønudviklingen i det private har udløst for høje lønstigninger i det offentlige.

Formand for KLs løn og personaleudvalg, Michael Ziegler, forudser smalle rammer for de offentlige overenskomstforhandlinger i 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De offentlige arbejdsgivere har vist sig at være gavmilde, mens den økonomiske krise har huseret i Danmark.

De offentligt ansatte har således siden 2005 fået udbetalt 23 mia. kr mere, end lønudviklingen på det private arbejdsmarked har kunnet berettige. Det skriver Børsen på baggrund af tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Normalt skal en reguleringsordning sikre sammenhæng mellem lønudviklingen i den offentlige og den private sektor, men Økonomi- og Erhvervsministeriets skøn over lønudviklingen i det private har været for optimistisk i de senere år, og det har påvirket overenskomstforhandlingerne i det offentlige.

Den skæve lønfordeling udløser nu krav fra finansminister Bjarne Corydon (S) om, at der skal være smalhals ved de kommende overenskomstforhandlinger i foråret 2015.

»Der er ingen tvivl om, at rammerne for de offentlige forhandlinger bliver smalle, ligesom det var tilfældet for de private overenskomstforhandlinger i foråret,« siger han til Børsen.