Offentligt ansatte har 20 dages mere fravær end ansatte i den private sektor

Arbejdsgiverbetalt frokost og mere sygdomsfravær er de store syndere, der betyder, at offentligt ansatte arbejder væsentligt mindre end privatansatte.

Arkivfoto. Offentligt ansatte har gennemsnitligt 20 dages mere betalt fravær fra arbejdspladsen, end folk i den private sektor, når man lægger ferie, frokostpauser, sygdom med mere sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For langt de fleste danskere, hedder den ugentlige arbejdstid 37 timer, men der er stor forskel på, hvor mange timer danskerne reelt arbejder, viser ny undersøgelse fra arbejdsgiverforeningen DA.

Modregner man ferie og andet fravær, arbejder privatansatte gennemsnitligt 29,9 timer ud af de ugentlige 37. For de offentlige ansatte er tallet kun 27,1 time. Forskellen svarer til næsten 20 dages arbejde på årsbasis, skriver DAs nyhedsbrev Agenda.

Den helt store forskel findes i den betalte frokostpause, som 90 procent af offentlige ansatte har, mens det kun gælder 10 procent af de privatansatte. Det svarer til, at en gennemsnitlig ansat i den offentlige sektor holder betalt spisepause 1 time og 48 minutter på en 37-timers uge, mens en tilsvarende privatansat gennemsnitligt holder 12 minutters betalt fri per uge til frokost. Med til historien hører dog, at en del offentlige står til rådighed for arbejdsgiveren i deres frokostpause, hvilket undersøgelsen ikke tager højde for.

De offentligt ansatte har gennemsnitligt også langt flere sygedage end privatansatte. Ifølge en rapport fra 2010 har offentligt ansatte gennemsnitligt 11 dages sygefravær om året, mens de privatansatte har 7. Tallene er justeret for forskelle i køn og arbejdsindhold.

Dertil kommer, at den offentlige sektor har en markant bedre barselsordning end den private. Offentligt ansatte har ret til 40 ugers barsel med løn, mens tallet gennemsnitligt er 33 uger i den private sektor.