Offentlige lønninger løber fra det private

Lønstigningerne hos de ansatte i regionerne og kommunerne vokser nu hurtigere end i den private sektor. Men alle oplever fremgang i reallønnen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den træge udvikling i forbrugerpriserne betyder, at langt de fleste danskere får mere ud af deres løn. Men nogle får mere end andre.

Danmarks Statistik har fredag offentliggjort lønstatistikken for 3. kvartal 2015, og tallene viser at lønvæksten i kommunerne og regionerne nu spurter fra lønningerne i den private sektor.

I regionerne er lønnen i tredje kvartal steget med 2,5 pct. i forhold til samme kvartal i 2014, og i kommunerne er lønnen steget 1,9 pct. Til sammenligning er lønningerne i de private virksomheder kun steget med 1,5 pct., mens de statsansatte har måttet nøjes med 0,8 pct. mere i løn.

Men eftersom forbrugerpriserne kun er steget med 0,5 pct. i perioden, har alle fået en fremgang i reallønnen.

»En stigende realløn er med til at understøtte fremgangen i det private forbrug. Vi har da også stærke tegn på, at privatforbruget steg ganske pænt i 3. kvartal. Den stigning var ikke drevet af stigende gældsætning hos forbrugerne, som man ellers tit ser i begyndende opsving. I stedet er stigende realindkomst forklaringen, også hjulpet af, at flere er kommet i job,« konstaterer privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank i en kommentar til lønudviklingen.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit medgiver, at reallønsfremgangen umiddelbart giver et positivt skub til privatforbruget, men han advarer imod at lade de offentlige lønninger løbe løbsk.

»Det ikke hensigtsmæssigt at den offentlige lønvækst giver så tydeligt baghjul til den private lønvækst. Det øger kort og godt risikoen for, at den offentlige sektor bidrager til øget lønpres i den private sektor i en tid, hvor der fortsat bør være fokus på at holde konkurrenceevnen på rette kurs,« skriver han i en kommentar.