Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den træge udvikling i forbrugerpriserne betyder, at langt de fleste danskere får mere ud af deres løn. Men nogle får mere end andre.
Danmarks Statistik har fredag offentliggjort lønstatistikken for 3. kvartal 2015, og tallene viser at lønvæksten i kommunerne og regionerne nu spurter fra lønningerne i den private sektor.
I regionerne er lønnen i tredje kvartal steget med 2,5 pct. i forhold til samme kvartal i 2014, og i kommunerne er lønnen steget 1,9 pct. Til sammenligning er lønningerne i de private virksomheder kun steget med 1,5 pct., mens de statsansatte har måttet nøjes med 0,8 pct. mere i løn.
Men eftersom forbrugerpriserne kun er steget med 0,5 pct. i perioden, har alle fået en fremgang i reallønnen.
»En stigende realløn er med til at understøtte fremgangen i det private forbrug. Vi har da også stærke tegn på, at privatforbruget steg ganske pænt i 3. kvartal. Den stigning var ikke drevet af stigende gældsætning hos forbrugerne, som man ellers tit ser i begyndende opsving. I stedet er stigende realindkomst forklaringen, også hjulpet af, at flere er kommet i job,« konstaterer privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank i en kommentar til lønudviklingen.
Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit medgiver, at reallønsfremgangen umiddelbart giver et positivt skub til privatforbruget, men han advarer imod at lade de offentlige lønninger løbe løbsk.
»Det ikke hensigtsmæssigt at den offentlige lønvækst giver så tydeligt baghjul til den private lønvækst. Det øger kort og godt risikoen for, at den offentlige sektor bidrager til øget lønpres i den private sektor i en tid, hvor der fortsat bør være fokus på at holde konkurrenceevnen på rette kurs,« skriver han i en kommentar.