Offentlig masseafgang udhuler velfærden

Enten skal der løbes langt hurtigere i den offentlige sektor fremover. Eller også skal effektiviteten øges markant, hvis den stigende efterspørgsel efter offentlig velfærd skal imødekommes. Titusindvis offentlige ansatte går de kommende år på pension.

50.000 offentlige ansatte går over de kommende fem år på pension. Og det truer ifølge beregninger fra Danske Bank med at lægge nedadgående pres på det offentlige forbrug i de kommende år, skriver Børsen.

"Afvandringen fra den offentlige sektor kan blive endnu større. Der er tale om et fundamentalt problem, og det er et åbent spørgsmål, hvordan man vil fylde de ledige stole," siger Steen Bocian, chefanalytiker i Danske Bank.

Steen Bocian peger på, at når 10.000 offentligt ansatte går på pension, så svarer det isoleret set til, at der barberes i væksten i det offentlige forbrug fra 1 pct. til en negativ vækst i det offentlige forbrug på 1,25 pct.

Stor bekymring

Både OECD, Dansk Industri og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger på, at det er tvivlsomt, om de små ungdomsårgange kan sikre, at den offentlige sektor får den arbejdskraft, der er behov for.

"Et eller andet må give sig. Hvis der skal være plads til arbejdskraft i den private sektor, må antallet af offentlige ansatte falde. Under disse omstændigheder kræver det markant højere produktivitet i den offentlige sektor, hvis velfærden skal fastholdes," siger Jens Høy, seniorøkonom i OECD til Børsen.