Offensive bankdirektører går på kunderov i København

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

En række jyske bankdirektører går nu på rov i København efter nye kunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Godmorgen og velkommen til tirsdagens Business-overblik.

Du skal i dag høre om en uventet balaftale mellem Novo Nordisks nyligt afgående topchef, Lars Rebien Sørensen, og en schweizisk rigmandsfamilie. Vi begynder dog et helt andet sted, nærmere bestemt i den danske bankverden, hvor pengeinstitutterne er gået på rov efter nye kunder øst for Storebælt.

1
Banker går på guldjagt i København

Mens storbanker lukker filialer på stribe i København, blæser en stribe jyske banker i stigende grad til bankkrig i hovedstaden.

Siden 2012 har Danske Bank og Nordea således lukket 71 filialer i området, mens flere jyske banker har åbnet nye filialer, bl.a. Sparekassen Kronjylland, Sparekassen Vendsyssel og Jutlander Bank. Det viser en opgørelse, som analysefirmaet Bankresearch har lavet for Børsen.

»Vi er et rigtig godt alternativt til de store banker. Det kan vi mærke, og det kan vi også se ved selvsyn med de kunder, som kommer ind. De har manglet et eller andet,« siger områdedirektør for Sparekassen Kronjylland Øst, Allan Aaskov.

Den københavnske bankkrig fortsætter således med at blusse op, til trods for at bankernes vagthund tidligere har påtalt de mindre pengeinstitutters indtog i det fristende København.

Over for Berlingske Business har Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, tidligere sammenlignet situationen med fodboldspilleren Nicklas Bendtner, for hvem et par lidt for heftige byture i det københavnske natteliv formentlig har medvirket til, at han har haft svært at skaffe en kontrakt.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Storbanker sætter sig på rådhusene

Vi bliver lige et øjeblik mere i bankverdenen. For mens Sydbank mister flere kommuner som kunder, kan Nordea og Danske Bank til gengæld glæde sig over, at denne kundegruppe flokkes om bankerne. Det skriver Finans, som har foretaget en rundspørge blandt landets 98 kommuner.

Og her står det klart, at Danske Bank i løbet af de seneste fem år har fået 13 nye kommuner som kunder og nu har sat sig på 53 pct. af samtlige kommuner herhjemme. I samme periode har Nordea også skaffet 13 nye kommuner som kunder, og banken har i dag en andel på 28 pct.

»Det er min klare opfattelse, at Danske Bank og Nordea har specialiseret sig i dette forretningsområde, og de kan derfor tilbyde de bedste løsninger til kommunerne,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

3
Schweizisk rigmandsfamilie henter Rebien ind i bestyrelse

Den tidligere Novo Nordisk topchef Lars Rebien Sørensen har været en ombejlet herre, siden han meldte sin exit fra medicinalgiganten ved årsskiftet.

Nu har han netop landet en ny bestyrelsespost og træder ind i den privatejede ingrediensvirksomhed Jungbunzlauer, som ejes af den velhavende schweiziske Kahane-familie.

Rebien, der tidligere er blevet kåret til verdens bedste direktør, kan dermed melde seks på stribe, da han foruden Jungbunzlauer også har bestyrelsesposter i Carlsberg, Novo Fonden, Novo A/S, Thermo Fischer Scientfic, SCA.

»Balkortet er sådan nogenlunde fyldt op. Min appetit på at prøve nyt er nok dækket for nærværende, siger han til Berlingske Business.

Du kan læse mere om, hvorfor Rebien har sagt ja til den schweiziske virksomhed lige her.

Dagens beløb

er 80. Så mange milliarder kroner må Skat efter alt at dømme vinke farvel til af de 100 milliarder kroner, som landets borgere skylder i skat, parkeringsafgifter, fartbøder, moms og licens. Det skriver Politiken.

4
Trump udskyder sin mur mod Mexico

USAs præsident, Donald Trump, er villig til at vente til efteråret med at begynde at sikre finansieringen til sin varslede grænsemur mod Mexico.

Trump siger til en række konservative medier, at han vil vente, indtil at Republikanerne begynder at forhandle om næste års finanslov, før han vil ansøge om penge til at bygge muren. Det bekræfter Det Hvide Hus.

Donald Trump har kæmpet med svigtende opbakning blandt befolkningen, efter at han overtog præsidentposten fra Barack Obama i januar, skriver Ritzau.

5
Macron-sejr giver analytiker håb: Aktiestigninger kan vare ved

Efter første halvleg af det franske præsidentvalg er overstået, er risikoen for et kollaps i eurozonen væk. Sådan lyder vurderingen fra Thomas Thygesen, cheføkonom i SEB, der mener, at resultatet baner vej for en række gode måneder for investorer.

»Faktum er, at EU-landene lige nu økonomisk klarer sig ualmindeligt godt i en global sammenhæng, og det er ikke reflekteret i aktiekurserne. Derfor kan stigningerne vare ved til i hvert fald efter sommeren,« siger Thomas Thygesen til Børsen.

Investeringsdirektør Teis Knuthsen fra Saxo Bank tror også på fortsat stigende kurser, mens den europæiske økonom Gilles Moec er knap så optimistisk.

Det sker i dag

  • Danmarks Statistik offentliggør kl. 09, hvordan detailsalget gik i marts.
  • Svenske selskaber som Volvo, Ericsson og Swedbank præsenterer regnskaber mellem kl. 07 og 08.
  • Europa-Parlamentets indre marked-udvalg stemmer om nye regler, der skal forhindre geoblocking ved køb på nettet.
  • Burgerkæden McDonalds kommer kl. 22.30 med regnskab for de første tre måneder af 2017.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger med gevinster tirsdag, i takt med at risikoappetitten fortsat er udbredt efter første runde af det franske præsidentvalg. Det løfter flere regionale asiatiske markeder til flerårige højder, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225 i Japan: +0,9 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: +0,9 pct.
  • CSI 300 i Kina: +0,5 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: +0,1-0,2 pct.