Øv-tal fra Nets: Dankort-handelen falder for tredje måned i træk

På papiret ser det ud som om, danskerne svinger dankortene mere og mere. Men reelt er dankortomsætningen i juni faldet for tredje måned i træk, påpeger økonomer

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne betalte i juni med dankort for 29,6 milliarder kr., oplyser Nets onsdag.

Det var 900 mio. kr. eller 3,1 pct. mere end i juni 2014. Men regulerer man for sæsonudsving og pengeoverførsler med mobiltelefoner, så er dankortforbruget -  ifølge chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit Markets - faldet med to pct. fra maj til juni.

»Det er lidt øv. Det bliver ikke mindre øv når man dertil kan se, at dankortomsætningen nu er faldet i såvel april, maj og juni. Det er således også meget der tyder på, at privatforbruget er taget på sommerferie. Vi kan i hvert faldt konstatere, at den månedlige dankortomsætning eksklusiv pengeoverførsler er faldet med 1,7 mia. kr. siden marts, svarende til et fald på 5,8 pct.,« skriver han i en kommentar til de nye tal fra Nets.

Privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen, opgør det reelle fald i dankort-omsætningen til 1,7 pct. fra maj til juni, og han konstaterer også, at der er tale om et fald for tredje måned i træk.

»En anden indikator for forbruget, nemlig bilsalget, har udviklet sig betydeligt mere positivt, men Dankortomsætningen dækker langt bredere. Med dagens tal er det vores bedste bud, at privatforbruget direkte faldt i andet kvartal af 2015. Faldet kommer efter et halvt år med forholdsvis kraftig fremgang i privatforbruget og er ikke noget tegn på, at opsvinget så er overstået. Men det er en påmindelse om, at det næppe er et kraftigt forbrugsopsving,« der for alvor skal drive væksten i Danmark, skriver Las Olsen i sin kommentar.