Østtysk model skal sælge Grækenland i bidder

Som del af aftalen med de øvrige eurolande skal Grækenland oprette en fond, der efter østtysk forbillede skal privatisere statens virksomheder. Men de tyske erfaringer viser, at det kan blive en vanskelig øvelse.

Foto: ERIC VIDAL

Et lettelsens suk gik gennem det europæiske finansielle markeder mandag, efter intense forhandlinger langt om længe udmøntede sig i en ny aftale mellem Grækenland og de øvrige eurolande. Med aftalen træder det europæiske valutasamarbejde og den græske økonomi nu et stort skridt væk fra afgrunden.

En stor knast i forhandlingerne var oprettelsen af en ny fond, der skal sælge statsejede græske virksomheder for i alt 50 milliarder euro. Halvdelen af pengene bruges til tilbagebetaling til EUs støttefond, ESM, for rekapitalisering af de græske banker, mens resten skal gå til at nedbringe gæld og igangsætte vækstinitiativer i Grækenland. Dermed kommer landets socialistiske regeringschef til at gennemføre en af de mest omfattende privatiseringer nogensinde i EU. Alligevel var det en træt, men tilfreds græsk premierminister, der mødte pressen mandag formiddag.

»Aftalen er vanskelig, men vi har afværget ønskerne om at flytte statslige aktiver udenlands. Vi har undgået planer om økonomisk kvælning og bankkollaps,« siger Alexis Tsipras, der kalder det en sejr, at fondens adresse bliver i Athen og ikke i Luxembourg som tidligere foreslået.

Den pressede græske regeringschef skal nu sælge aftalen i det græske parlament, der seneste onsdag skal godkende omfattende lovgivning, der over de kommende år grundlæggende skal forandre det græske samfund.

Den forhadte treuhandansalt

Modellen med en fond, der sælger ud af statslige virksomheder, kommer direkte fra Tyskland anno 1990, hvor den såkaldte »treuhandanstalt« havde til opgave at sælge de statsejede østtyske virksomheder efter genforeningen med vesten. Den tyske forbundsinstitution var dog forhadt blandt mange østtyskere, fordi man for at gøre virksomhederne salgsmodne, blev nødt til at gennemføre hårdhændede saneringer og fyringsrunder. Det betød at 2,5 mio. østetyskere mistede arbejdet på få år.

»Når man tvinger grækerne til at privatisere over en kort periode, så kan man ikke forvente store salgspriser. Det får man aldrig i konkursudsalg. Erfaringen fra Østtyskland var desuden, at mange af virksomhederne viste sig ikke at være særligt meget værd. Det er en uværdig måde at gøre det på. Det viser, hvor hårdt man har sat Grækenland under administration,« siger tidligere overvismand og professor i økonomi, Christen Sørensen.

Selv om formålet er det samme, er det dog ikke sikkert, at den græske fond kommer til at arbejde på samme måde, påpeger prorektor på Københavns Universitet, Lykke Friis.

»Det ville være synd at sige, at treuhandanstalten var en bragende succes, for realiteten er, at det faktisk gik temmelig trægt med at få virksomhederne solgt. Samtidig var institutionen ekstremt upopulær i Østtyskland, så man må næsten gå ud fra, at de finder en anden struktur. Ellers bliver det ammunition for dem, der kritiserer EU for at føre tysk politik, at kræve tyske reformer og nu for at tvinge en DDR-model ned over Grækenland,« siger hun.

Opgør med vennetjenester

Hos Nykredit mener cheføkonom Ulrik Bie, at det er helt rimeligt, at Grækenland nu bliver bedt om at sælge ud af sit arvesølv. Det kan ikke nytte noget, at det gældsplagede grækenland holder på sine værdier, mens mindre bemidlede lande i eurozonen skal til lommerne og betale for den græske gældskrise, fastholder han.

»Hvis man ikke har penge, så må man jo bidrage til kassen ved at sælge ud af sine besiddelser. Det er umuligt at bede Slovakiet om at sende skattepenge til Grækenland, hvis landet ikke vil sælge ud af nogle af sine aktiver,« siger Ulrik Bie.

Han peger på, at der samtidig er lagt op til et opgør med den udbredte brug af vennetjenester i offentlige virksomheder i Grækenland, hvor politikere og offentligt ansatte hyrer venner og bekendte:

»I det øjeblik du privatiserer, og det bliver hands off for politikere, så bliver fordelen ved både at være offentligt ansat og politiker mindre, fordi man i vid ustrækning har brugt statsejede virksomheder i Grækenland som godbidder til sine venner.«