Økonomiens kreative general

Når »skilsmisseforskeren«, 44-årige Michael Svarer, bliver overvismand 1. januar, medbringer den medievante økonom noget kulør til toppen af et ellers lidt støvet vismandskollegium.

Landets nye overvismand Michael Svarer Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi får ham aldrig at se i Vild med Dans. Det lover han.

Den nyudnævnte overvismand, 44-årige Michael Svarer, har ellers et – blandt økonomer – sjældent medietække. De seneste år er han jævnligt tonet frem på skærmen med input til den offentlige debat, og på mange måder er han ikke som sine kolleger.

I begyndelsen af 00erne sad han på et grundforskningscenter, hvor de andre forskere alle satte arbejdsmarkedet under lup. For Michael Svarer var det sjovere at se på samfundsøkonomien fra en skæv vinkel, så han kastede sig over at beskrive parforhold via økonomiske teorier.

Men han har også erfaring i tungere områder af den økonomiske forskning. Blandt andet sad han med i Arbejdsmarkedskommissionen, der i 2009 var med til at forme debatten om efterløn og dagpenge, ligesom han siden 2012 har været en af De Økonomiske Råds fire vismænd.

Derfor er han også en naturlig erstatning for Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, når han i begyndelsen af 2016 træder tilbage efter seks år som overvismand.

Og Michael Svarer får travlt, når han fra 1. januar kan tilføje titlen overvismand til sit imponerende CV.

De Økonomiske Råd er en uafhængig institution, hvis formandskab består af fire økonomer, der i daglig tale kaldes de økonomiske vismænd. Rådet har til opgave hvert halve år at udgive en rapport, der skal danne grundlag for, at politikerne fører økonomisk politik på et oplyst grundlag.

Næste rapport fra rådet kommer til at handle om boligskatter. Michael Svarer forklarer, at beskatning af jord er en god idé fra et samfundsøkonomisk synspunkt, fordi det er en beskatning, som ikke reducerer arbejdsudbuddet. Han forklarer dog, at dansk økonomi generelt har det godt, og at der måske ikke er brug for at sætte skatterne op.

Overvismand Michael Svarer Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen.

Den nye overvismand har ikke lagt en fast kurs for fremtidens økonomiske rapporter, men han regner med, at arbejdsløshed hos indvandrere og flygtninge kommer til at fylde en del, ligesom bæredygtighed og økonomisk vækst sandsynligvis også skal under vismændenes behandling. En behandling, som ikke altid ender ud i konkrete ændringer i loven, men som ifølge økonomen stadig har en berettigelse.

»Hvis vi er fuldstændig uaktuelle, og ingen gider lytte til os, har vi selvfølgelig et problem. Men vi er nødt til fortsat at fokusere på de steder i politik, hvor vi mener, at det er vigtigst at få nogle økonomiske perspektiver ind i debatten,« siger Michael Svarer om De Økonomiske Råds arbejde.

Med sine nye forpligtelser får økonomen så til gengæld ikke nær så meget tid til at bedrive den utraditionelle økonomiske forskning, der i sin tid gav ham øgenavnet »skilsmisseforskeren«.

Med udgangspunkt i økonomiske teorier har Michael Svarer brugt mange år af sin karriere på at finde ud af, hvad der bestemmer, hvem vi forelsker os i og gifter os med.

Hans undersøgelser bygger på materiale fra Danmarks Statistik om over 19.000 danskere gennem 20 år, og som økonom arbejder han ud fra perspektivet om, at mennesker opfører sig rationelt og handler ud fra begreber som udbud, efterspørgsel, nytteværdi og afkast.

Han har blandt andet fundet frem til, at ægtepar i store byer som Aarhus eller København er overrepræsenterede i skilsmissestatistikkerne i forhold til dem, der flytter væk fra byerne.

Overvismand Michael Svarer Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen.

Økonomens råd er derfor: Find dit bytte, gift dig med vedkommende, og flyt ud af byen, så du kommer længst væk fra konkurrenterne på kødmarkedet.

Det lå altid i kortene, at Michael Svarer skulle være økonom. Aarhus-drengen blev født ind i en familie af bankmænd, og matematik var altid yndlingsfaget i skolen. Efter gymnasiet begyndte han på økonomistudiet på Aarhus Universitet, og siden har den 44-årige økonom været tilknyttet universitetet, kun afbrudt af en kort afstikker til Jyske Bank.

Allerede som helt ung fulgte Michael Svarer de forskningsresultater, han senere skulle blive kendt for. En billig husleje lokkede den rationelle økonomistuderende mod kollegielivet, hvor han mødte sin hustru. Efter et par måneder hev han hende væk fra de mandlige konkurrenter på kollegiet, da de flyttede i lejlighed sammen.

Senere forlod parret Aarhus, da de sammen købte et hus i Risskov. I 2007 udtalte Svarer dog, at han ikke var helt tilfreds med konkurrencesituationen i den aarhusianske forstad.

For godt nok var der færre mandlige bejlere, hans kone kunne sende lange blikke efter, men mange af beboerne i Risskov er velhavende direktører, som en offentligt ansat lektor ikke kan konkurrere med lønmæssigt. Den situation ændrer sig nok nu for den kommende overvismand.

Overvismand Michael Svarer Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen.

Noget andet, der ændrer sig, er, at han får mere travlt og mindre tid til at se sine tre børn. Foruden sine forpligtelser som overvismand skal han passe sin forskning, ligesom han stadig underviser på Aarhus Universitet. Til stor glæde for de aarhusianske studerende, der af flere omgange har givet den karismatiske professor Den Gyldne Pegepind, som hvert år uddeles til den bedste underviser på Institut for Økonomi.

Hans karismatiske facon har også givet danskerne et sjældent, nuanceret indblik i, hvem der gemmer sig bag en økonomisk vismands stramme slips. I årevis har han, når journalisterne ringer, ikke kun holdt sig til de økonomiske teorier, men også åbent fortalt om sig selv og sit privatliv. Og det har han ikke tænkt sig at lave om på, når han i fremtiden altid udtaler sig på De Økonomiske Råds vegne.

Så selv om han ikke kommer til at danse på TV2, kan han måske være manden, der bringer vismændene ud af elfenbenstårnet.