Økonomien skrider for regeringen

Regeringen har stadig ikke styr på det offentlige forbrug. Forbrugstrykket i Danmark er højere end i både Sverige og Finland (opdateret 10:38).

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I august i forbindelse med finanslovforslaget regnede regeringen med nulvækst i det offentlige forbrug i år. Men der er brugt fem milliarder kroner mere, hvilket svarer til en vækst på en procent.

Det fremgår af regeringens Økonomiske Redegørelse, som netop er offentliggjort.
Derfor lægges der nu op til milliardbesparelser næste år.  Regeringen havde regnet med en vækst på 0,6 procent i 2011, men lægger nu op til et minus 0,3 procent.

Deltag i debatten: Hvad skal Hjort gøre?

Ifølge Danmarks Statistik udgjorde det offentlige forbrug 30 pct. af bruttonationalproduktet i Danmark i 2009, hvilket er det højeste forbrugstryk, der nogensinde er målt i noget OECD-land, skriver regeringen i den økonomiske redegørelse. Dermed er forbrugstrykket i Danmark også højere end i Sverige og Finland, hvis forbrugstryk er opgjort til henholdsvis 28 pct. og 25 pct. i 2009.

Væksten i det offentlige forbrug har siden 2000 været mere afdæmpet i Sverige end i Danmark og Finland. Det mener den danske regering skal ses i lyset af en betragtelig reduktion af de svenske forsvarsudgifter siden 2000.