Økonomien på vej op i fart igen

Siden sommer er der kommet lidt mere gang i privatforbruget, virksomhederne ser lysere på fremtiden, og fremgangen i beskæftigelsen fortsætter.

Magasin facade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomien sejler ind i 2016 med lidt mere fart på, end da det stod stille i sommer.

Det skriver Finans.

Men for at den igen kommer ind i et mere solidt opsving, kræver det en vending i den kriseramte eksport.

Det viser Finans' Økonometer, som består af 11 nøgletal håndplukket af Nykredit til at måle farten i dansk økonomi.

»Hvor der har været dømt stilstand siden foråret, er der små lyspunkter at spore her til vinter. Men det fortsætter ikke bare med at køre uagtet fremad, uden at eksporten også kommer op igen,« siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Økonometeret viser, at der siden sommer er kommet lidt mere gang i privatforbruget, at virksomhederne ser lysere på fremtiden, og at fremgangen i beskæftigelsen fortsætter.

Til gengæld er eksporten faldet som en sten de seneste syv måneder og viser endnu ikke tegn på bedring. Fra marts til de seneste tal fra oktober er vareeksporten faldet 11 pct.

Eksporten var ellers af de fleste prognosemagere udset som en af de helt store drivkræfter bag den økonomiske vækst i 2015 og 2016. December indledtes da også med en byge af nedjusteringer fra regeringen og de største banker af vækstforventningerne til 2015 og i mange tilfælde også til 2016.

I takt med at faldet i råvarepriserne ebber ud, og udviklingen stabiliserer sig i vækstøkonomier som Kina, vil den globale vækst ifølge Nordea vende tilbage til 3,5 pct. i 2016 fra 3,1 pct. i 2015.

Det vil alt sammen gøre sit til, at eksporten kommer sig i 2016, vurderer Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen.