Økonomichefer: Skat kræver flere af virksomhedernes ressourcer

Skattereglerne er en jungle, som selv økonomidirektørerne i nogle af Danmarks største virksomheder kan have svært ved at navigere i. Det betyder, at virksom-hederne er nødt til at bruge flere ressourcer på Skat, end de gjorde tidligere.

Selv for økonomidirektørerne i nogle af Danmarks største virksomheder kan Skat være en uoverskuelig jungle af regler, love og skiftende praksis Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv for økonomidirektørerne i nogle af Danmarks største virksomheder kan Skat være en uoverskuelig jungle af regler, love og skiftende praksis. I en rapport, der udkommer onsdag, har FSR – Danske Revisorer spurgt økonomidirektørerne i 100 af de største danske virksomheder om deres oplevelse af skattelovgivningen, og her er det samlede indtryk, at Skat ikke blot er for komplekst og for svært at finde ud af, men også at det er blevet værre.

I rapporten svarer 34 af de 100 adspurgte CFOer – Chief Financial Officer eller bare økonomidirektører – således, at de bruger »flere« eller »væsentligt flere« ressourcer på administrationen af skat sammenlignet med i 2011. Kun tre procent bruger færre eller væsentligt færre ressourcer sammenlignet med for fem år siden. En af dem, der har oplevet hovedbrud over udviklingen, er Anders Götzsche, der har haft ansvaret for økonomien i Lundbeck siden 2007.

»Skat strammer op om de eksisterende regler, så de indskrænker praksis. Hvad vi troede, var fortolkningen for fem år siden, er det ikke nødvendigvis i dag. Det gør, at det faktisk ­bliver en kompliceret sag, at indberette den rette skat,« fortæller Anders Götzsche, der efterspørger simplere regler, der er lettere at forstå.

Han fortæller, at Lundbecks skatte­eksperter såvel som de eksterne skattekonsulenter, medicinalvirksomheder samarbejder med, kommer på hårdt arbejde, når de skal fortolke reglerne i overensstemmelse med myndighederne. Et udsagn, der bakkes op af skatteekspert Henriette Kinnunen, der er ­ansat som Tax and Public Affairs Director hos Grace-PA.

»Skat fylder mere i en virksomheds dagligdag i dag. Skat har fået et ry for at være blevet mere aggressiv overfor virksomhederne og for ofte at bevæge sig på kanten af omvendt ­bevisbyrde,« fortæller Henriette Kinnunen, der tidligere har været chefjurist i tænketanken Cepos.

Undersøgelsen fra FSR – Danske Revisorer viser også, at hver anden af de 100 CFOere mener, at de danske skatteregler i høj eller meget høj grad er for komplekse. Kun tre procent mener slet ikke, at skattereglerne er for komplekse. 34 af de 100 CFOere siger desuden, at skattelovgivningen er blevet mere kompleks siden 2011. Kun to ud af de 100 økonomidirektører angiver, at lovgivningen er blevet mindre kompliceret i samme periode. Ifølge Henriette Kinnunen betyder den komplekse lovgivning, at det er svært for virksomhederne at overholde alle Skats regler, uanset hvor gerne de vil.

»Med de skatteregler vi har, og den praksis, som Skat udøver, er virkeligheden i ­Danmark, at det er en erhvervsrisiko at få en skattesag på halsen. Det er simpelt hen umuligt at forudsige i det her skatteregime,« siger Henriette Kinnunen. Af samme grund vil Jens Lund, CFO i transportvirksomheden DSV, også gerne have større gennemsigtighed i Skat. Det vil nemlig være med til at sikre, at alle får en bedre fornemmelse af Skats fortolkninger af skattelovgivningen.

»Uden transparens opleves systemet let som uretfærdigt. Skatteyderne – både virksom­heder og privatpersonen – skal kunne gennemskue, hvordan Skat opfører sig og hvorfor. Det vil også tvinge Skat til at gøre det rigtigt hver gang,« siger Jens Lund, der dog ikke mener, at skattesystemet skal revolutioneres fra den ene dag til den anden.

For virksomheder er ­stabilitet og forudsigelighed nemlig nøgleord, fortæller Henriette Kinnunen. Derfor er det også et problem, hvis de ikke kan gennemskue hvordan reglerne er, eller hvordan de skal fortolkes, mener hun.

DSVs økonomidirektør, Jens Lund, mener at årsagen til det komplekse regelsæt skal findes i selskabsskatten i de enkelte lande. Indenfor EUs28 medlemslande er der således et spænd på 28 procentpoint fra Bulgariens selskabsskat på ti procent til Frankrig, der indkræver 38 ­procent. Hvis Danmark skal hente sit skatteprovenu ind, og samtidig kunne konkurrere på selskabsskatten, er der to muligheder:

»Enten kan man fjerne fradraget på en række ting, eller også må man stramme praksis. Ellers går regnestykket ikke op,« siger Jens Lund, der understreger, at de komplekse regler bestemt ikke kun er et dansk fænomen.

Han er ikke alene om den holdning. I FSR – Danske Revisorers undersøgelse fremgår det også, at 58 procent af de adspurgte CFOere gerne så en ensretning i skattereglerne på tværs af EU-landene. Det vil nemlig gøre det lettere at ­drive virksomhed, fortæller FSR – Danske Revisorers administrerende direktør, ­Charlotte Jepsen.

»Det her skattepolitiske kludetæppe i EU er ikke noget, virksomhederne boltrer sig i af lyst. Det giver dem tværtimod grå hår. Så hvis ­problemet med den komplekse skattelovgivning definitivt skal løses, skal det ske på en internationalt regi og i form af harmoniserede skatteregler.«

Berlingske Business har forsøgt at få en kommentar fra skatteministeren, Karsten Lauritzen, men det har desværre ikke været muligt.