Økonomerne uenige: Skrider Nationalbanken til kapitalkontrol?

Der er usikkerhed om, hvorvidt nationalbankdirektør Lars Rohde vil gå så langt som at indføre kapitalkontrol for at vinde slaget mod de valutaspekulanter, der forsøger at bryde kronens bånd til euroen.

Foto: Nils Meilvang. Nationalbanken
Læs mere
Fold sammen

At Nationalbanken vil gå langt i forsvaret for den danske fastkurspolitik står klart for de fleste, efter at centralbanken i Havnegade har sendt renten ned i rekordlave minus 0,75 pct. og stoppet for udstedelse af statsobligationer.

Men hvor langt nationalbankdirektør Lars Rohde og hans direktionskolleger Per Callesen og Hugo Frey Jensen er villige til at gå, hersker der en vis uenighed om.

Økonomiprofessor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er formand for Det Økonomiske Råd og dermed såkaldt overvismand, siger i et interview med Reuters, at Nationalbanken er klar til at skride til kapitalkontrol, hvis det bliver nødvendigt.

- Hvis det kræver begrænsninger af kapitalens fri bevægelighed i en periode at forsvare den faste kurs, vurderer jeg, at Nationalbanken vil være villig til at gå så langt, siger overvismanden til Reuters.

Omvendt siger Danske Banks senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen i et interview med Bloomberg, at han anser det for meget usandsynligt, at Nationalbanken vil indføre den form for restriktioner.

I Nationalbanken afviser underdirektør Karsten Biltoft at "kommentere på kommentarer", og han siger, at udtalelser af den art må stå for afsendernes egen regning.

Om frygt for kapitalkontrol er baggrunden for, at kronen, i tråd med Nationalbankens hensigt, fredag svækkes over for euroen, er ikke klart.

Hos storbanken SEB fortæller chefstrateg Carl Hammer til Bloomberg, at flere af SEB's kunder nu anser det for mest sandsynligt, at Nationalbanken lykkes med at forsvare fastkurspolitikken, og at kunderne i stigende grad satser på, at den danske fastkurspolitik er troværdig.