Økonomer: Vækstudvikling bedre end frygtet

Dagens tal for udviklingen i det danske bruttonationalprodukt er ikke prangende læsning, selvom væksten i andet kvartal blev opgjort til 0,2 pct. på kvartalsbasis mod en ventet nulvækst i kvartalet.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos Danske Bank taler cheføkonom Steen Bocian om en bedre udvikling end frygtet, mens Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, ser risici fremadrettet som følge af uroen om Kina.

»Kigger man på baggrunden for væksten i BNP, så ses det at, det faktisk primært var et fald i importen og lageropbygning, som sikrede fremgang i økonomien. Både det private forbrug og eksporten faldt. Det var kun investeringsaktiviteten som gav et løft i den økonomiske aktivitet. Man kan med andre ord ikke tale om gode tal for dansk økonomi - de var blot lidt bedre end frygtet«, skriver cheføkonomen i en kommentar.

Han understreger, at dagens tal ikke stiller spørgsmålstegn ved opsvinget i dansk økonomi, og at det ikke er usædvanligt, at dansk økonomi til tider fremviser et svagt kvartal.

Det er ottende kvartal i træk, at dansk økonomi viser fremgang, og med kvartalets stigning på 0,2 pct. bringer det væksten for det seneste år op på 2 pct.

Uroen i Kina kan dog spænde ben for opsvinget, påpeger Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen.

»Det er fortsat usikkert, hvor stærk udviklingen bliver, da ikke mindst den internationale situation er blevet mere broget på det seneste i forbindelse med usikkerheden om udviklingen i Kinas økonomi. Selv en hård landing i Kina vil ikke føre verden eller dansk økonomi i recession, men med stor sikkerhed betyde, at styrken i opsvinget bliver svagere end hidtil ventet - også for 2016«, skriver Helge Pedersen i en kommentar.

Nordea venter, at BNP i år vil stige omkring 1,5 pct.

Mere positive toner lyder fra Dansk Byggeri, hvor cheføkonom, Bo Sandberg, glæder sig over dagens tal.

»Dansk økonomi er grundlæggende i ganske god form. Arbejdsmarkedet er bomstærkt. Vores konkurrenceevne og de gennemførte strukturreformer er heller ikke så ringe endda. Men vi har længe haft en vækstudfordring og investeringskrise. Men med de seneste BNP-årsvækstrater, der ligger i overkanten af trendvæksten, er opsvinget tæt på at være officielt«, skriver Bo Sandberg i en kommentar.