Økonomer uenige om Dankorttal

Dankorttallene for maj tegner godt for privatforbruget. Det vurderer Nordea i en kommentar, men Danske Bank er skuffet.

Danske Bank og Nordea er uenige om dankorttallene, når det kommer til danskernes privatforbrug. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Tal fra Nets viser, at dankortomsætningen i maj steg med 3,8 pct. målt i forhold til samme måned sidste år. Sæsonkorrigeret var der dog tale om en månedlig tilbagegang på 4,4 pct. Her skal der dog tages forbehold for påsken, der lå i april, hvor der traditionelt er en ekstraordinær stor omsætning i butikkerne.

- Ses de seneste to måneder under et peger dankortomsætningstallene isoleret set på en vækst i det private forbrug på omkring én procent. Det tyder på, at det faldende privatforbrug vi så i 1. kvartal kun var en enlig svale, og at vi allerede i indeværende kvartal vil se en fornyet fremgang. Trods den skuffende start på året fastholder vi derfor vores forventninger om, at det private forbrug over hele året vil vokse med 1,8 pct, skriver seniorøkonom Jan Størup Nielsen fra Nordea i en kommentar.

Efter Danske Banks beregninger betyder tallene, at Dankortomsætningen var præcis den samme som i april, når man korrigerer for normale sæsonudsving.

I april faldt omsætningen efter Danske Banks beregninger med 0,8 procent, så »alt i alt er billedet af de sidste par måneder en omsætning, der er i tilbagegang.«- Det lover ikke godt for det danske opsving. Privatforbruget skuffede i første kvartal, hvor det faldt 0,8 procent. Dankorttallene, der normalt er den bedste indikator, vi har for forbruget, tyder på, at faldet er fortsat i andet kvartal, vuderer privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank i en kommentar.

Han vurderer, at det realistisk set er svært at forestille sig et ordentligt opsving i Danmark uden, at privatforbruget løfter sig fra det meget lave niveau, det befinder sig på. Han ser det derfor som bekymrende, at det tilsyneladende ikke sker.