Økonomer: Trumps sejr kommer på værst tænkelige tidspunkt

Donald Trump som præsident er den største internationale trussel mod den danske økonomi netop nu. Protektionisme er den værste blandt ti globale farer mod den danske økonomi, lyder det fra Berlingske Business økonompanel

USA kommende præsident Donald Trump Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW KELLY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Trumps sejr ved det amerikanske præsidentvalg kommer på det værst tænkelige tidspunkt for den danske økonomi. Toldmure og andre bremser på den fri handel har været en del af politik, han kræver.

Men lige netop den slags tiltag er den største internationale trussel mod den danske økonomi i øjeblikket.

Det fremgår af Berlingske Business Økonompanel. Berlingske har bedt økonomerne om at rangordne, hvilke ti forhold i den globale økonomi, der netop nu er den største fare for den danske økonomi.

Det skal ses i lyset af, at den danske økonomi vakler frem i de her år med en meget svag vækst. Der er bestemt ikke plads til at vores eksport begynder at gå i stå.

Svarene fra økonompanelet er indsamlet før det amerikanske præsidentvalg, men alligevel er budskabet fra økonomerne kIart. Den protektionisme, der måske vil komme med Trump som præsident og ligeledes med Brexit, er de største farer, som lurer for den danske økonomi.

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen har tidligere sagt, at Trump i Det Hvide Hus og Brexit er to negative stød til den danske økonomi, som kommer på et meget dårligt tidspunkt.

Det er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, Erik Bjørsted enig i.

»Der er tegn på, at der er en vis opbremsning i den danske økonomi. Valget af Trump kan udløse noget usikkerhed, der vil få virksomhederne til at holde tilbage med at investere, og det kan også få forbrugerne til at holde igen med dankortet,« siger Erik Bjørsted.

»Begge dele trækker i retningen af, at væksten herhjemme bliver lavere,« siger Erik Bjørsted.

Han erkender, at efter de første rystelser, har aktiemarkederne foreløbig lagt nervøsiteten bag sig. Investorerne synes foreløbig at have købt historien om, at Trump vil føre en ekspansiv finanspolitik i USA og de muligheder, som det giver.

Eventuelt kommende anslag mod den fri handel er i øjeblikket trængt mere i baggrund.

Både Nordea og Dansk Industri, DI, fastholder sammen med AE alligevel en pæn grad af skepsis i forhold til Donald Trump som præsident.

»Han har tordnet mod fri handel, og det giver en betydelig risiko for den danske økonomi. Noget tyder på, at han i første omgang vil forsøge at kickstarte den amerikanske økonomi, og så må vi se, hvordan truslerne mod den fri handel udvikler siger,« siger Helge J. Pedersen, der understreger, at det, aktiemarkederne først og fremmest reagerede positivt på, var Trumps første tale, efter at han havde vundet valget.

Her viste han en noget mere afdæmpet side af sig selv. Det ændrer dog ikke ved, at Nordeas beregninger, der viser, at Trump som præsident kan koste 10.000 arbejdspladser i Danmark, hvis han skaber mere protektionisme. Beregningerne har tidligere været omtalt i Berlingske Business.

Underdirektør i DI Peter Thagesen fremhæver, at vi globalt har ført en kurs mod mere fri handel siden 2. verdenskrig. Spørgsmålet er i hvilket omfang Trump kan og vil gøre op med den kurs.

»Usikkerhed er ikke noget erhvervslivet kan lide. Derfor er det også spændende, hvad Trump siger, når han skal konkretisere politikken,« siger Peter Thagesen.

»Men der er mange ting i hans politik, der ikke vil være i USA interesse. Mange amerikanske virksomheder får produceret underkomponeret i Kina, og hvad vil de amerikanske forbrugere sige til, at underkomponenterne til deres iPhone bliver pålagt told,« siger Peter Thagesen.

Han påpeger, at EU i øjeblikket er ved at forhandle en fri handels aftale på plads med Japan. Den kan blive forhandlet færdig inden jul.

»Hvis vi ikke kan handle så meget med amerikanerne, må de danske virksomheder se på andre markeder, og her er japanerne meget villige,« siger Peter Thagesen.