Økonomer støtter forslag om boligskat

En række økonomer støtter Nationalbankens budskab om, at boligbeskatningen bør ændres, så skatten følger priserne, hvad enten de går op eller ned. Det vil give øget stabilitet på boligmarkedet, lyder vurderingen.

En række økonomer støtter Nationalbankens forslag om, at boligbeskatningen bør ændres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Nationalbanken slår til lyd for, at boligskatterne skal omlægges, så skatten følger boligpriserne, har landets politikere for vane at skyde forslaget ned ved daggry.

Hos en række af landets økonomer finder Nationalbanken dog noget større klangbund for synspunktet om, at en ophævelse af fastfrysningen af ejendomsværdiskatterne fremover vil kunne stabilisere boligpriserne.

»Vi er ikke på nuværende tidspunkt af den opfattelse, at der er en boble på markedet for ejerlejligheder i København. Men risikoen er der, og vi mener derfor, at man skal tage Nationalbankens anbefalinger seriøst. En afskaffelse af skattestoppet er den mest hensigtsmæssige måde at mindske boble-risikoen på,« skriver Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian i en kommentar.

Også hos Sydbank ser markroøkonom Peter Bojsen Jakobsen positivt på Nationalbankens forslag om at knytte skatten på boliger til prisudviklingen.

»Det er en opfattelse, som vi i store træk deler, da det modsatte kan resultere i en gentagelse af "de glade nullers" bobletilstand i dansk økonomi,« skriver Sydbank-økonomen.

Fra Arbejdernes Landsbank skydes der for alvor med skarpt mod den manglende kobling mellem priser og beskatning.

»Det er et stort problem, at boligskatterne ikke stiger i takt med ejendomspriserne. Det betyder, at der mangler en økonomisk mekanisme, der stabiliserer boligpriserne. For tiden, hvor renterne er presset helt i bund, er risikoen derfor, at boligpriserne stiger markant for derefter at falde markant, når renterne igen stiger,« vurderer cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard forsikrer om, at regeringen er fuldt ud opmærksom på de mulige faresignaler på boligmarkedet.

»Jeg håber og tror, at Nationalbanken får ret i, at de kommende tre år byder på en klar fremgang i vores økonomi herhjemme. Men jeg hører også faresignaler om mulige bobler, som regeringen også er opmærksom på og vil følge i den kommende tid,« siger Morten Østergaard.