Økonomer spår snarlig ende på krisen

Andet kvartal i 2013 kan blive vendepunktet for dansk økonomi, lyder det fra en økonom.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den økonomiske krise er snart helt forbi. Det vurderer en række økonomer over for Politiken.

De adspurgte mener at se flere vigtige indikatorer på, at krisen snart er slut. Eksempelvis er forbrugernes tro på egen økonomi og fremtid på vej frem, ligesom boligpriserne også er stigende.

»Når man om to år kigger tilbage på andet kvartal i 2013, er der stor sandsynlighed for, at man kan sige, at her vendte det,« siger skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Bo Sandberg, til Politiken.

Flere økonomer er enige i, at det ser lyst ud.

»Der er en klar positiv tendens i dansk økonomi. En lang række indikatorer peger nu i den samme retning,« siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til Politiken.

Senioranalytiker i Nordea Jan Størup Nielsen ser samme udvikling.

»Det er et stykke tid siden, vi sidst har set, at så mange økonomiske indikatorer peger i den rigtige retning. Det er helt nyt,« siger han til Politiken.

En forhøjet produktivitet i industrien, faldende ledighed og flere indregistreringer af nye biler er ligeledes blandt de indikatorer, som økonomerne peger på.

Særligt fremgangen på boligmarkedet er imidlertid en af hovedårsagerne til, at økonomerne spår en snarlig afblæsning af krisen.

»Det lysner for boligmarkedet og forbruget, som i de seneste to år har ligget næsten dødt. Det er ekstremt vigtigt for dansk økonomi, at den indenlandske efterspørgsel kommer i gang igen. Her er netop tillid til fremtiden og et sundt boligmarked altafgørende,« siger Jens Nørvig Pedersen, der er økonom i Danske Bank, til Politiken.

Flere af de adspurgte økonomer understreger dog, at fremgangen er skrøbelig, og at eksempelvis den danske eksport i længere tid har ligget rimelig fladt. Endnu en økonomisk nedtur i eksempelvis Sydeuropa kan således forlænge krisen i Danmark, lyder det.